Ако политическите размирици в Северна Африка спрат доставките на петрол от Либия и Алжир, цената на петрола може да достигне до 220 долара за барел. Това прогнозира финансовата компания Nomura, втора по активи в света.

Днес цената на петрола се покачи на най-високи нива от две години и половина насам, след като доставките от Либия бяха поставени под въпрос. В Лондон цената на петрола е 109.96 долара за барел брент, а в Ню Йорк фючърсите на лекия суров WTI се котират за 97.73 долара, ръст от 2.4%. при брента поскъпването е почти 4%.

Японската корпорация твърди в бележка до инвеститорите си, на която се позовава Bloomberg: Ако Либия и Алжир едновременно спрат доставките на петрол, цените на суровината могат да достигнат до 220 долара за барел, а свободния капацитет на ОПЕК ще бъде намален до 2.1 млн. барела дневно – същите нива, които се поддържаха по време на войната в Персийския залив и през 2008 г., когато цените удариха 147 долара.

Според Международната енергийна агенция, ОПЕК разполага със свободен капацитет за почти 5 млн. барела петрол. Ако той падне до нивата, предвиждани от Номура, то може да се повтори сценарият от войната през 1990 – 1991 г., когато свободният капацитет се сви до 1.8 млн. барела дневно, след което цената скочи за седем месеца с 130%.

При това дадената прогноза за 200 долара петрол са оптимистична оценка, тъй като не отчита спекулативния фактор. Според данните на Bloomberg, Либия миналия месец е произвеждала 1.59 млн. барела дневно, а Алжир 1.25 млн. барела.