Има опити да се възстанови стар контрабанден канал за цигари, прекъснат от разстрела на Иван Тодоров-Доктора през 2006 г., подозират хора в митническия елит.

Най-вероятно това се прави чрез турска връзка. В бранша усилено се говори за това, че босовете на цигарената контрабанда са решили да слеят турския и гръцкия контрабандни канали, за да конкурират по-успешно легалното производство и внос на български производител и на официалните вносители.

Тази посока се вижда зад задържаните за 10 дни близо 1 млн. къса цигари без бандерол от Турция на ГКПП Капитан Андреево. Данните бяха обявени от митницата в Свиленград миналата седмица.

Миналата вечер на “Капитан Андреево” са били заловени “пробни” количества цигари, непознати за нашия пазар, научи “24 часа”. Цената на кутията е 2,30 лв., а върху нея пише Noname.

Количествата цигари, които влизат по тази схема, не са малки. По неофициални данни - на ден по 100 кашона. Това означава, че всеки месец в България влиза количество, което е равно на два тира.

Контрабандата се прави от физически лица, предимно цигани. “Господари на ефира” показаха схемата, по която цели фамилии се препитават с този бизнес, играйеки роля на мулета. Според статистиката за контрабандните канали циганските фамилии държат 40% от каналите.

Най-важната точка в тази схема е безмитният магазин “Сетур” срещу Капитан Андреево, в турска територия. Тези обекти играят ролята на складове на едро за стоката. Според доклад на агенция Нилсен за трафика на нелегалните цигари през април 2014 г. марката “Карелия” е посочена с дял 15,5%.

Митнически анализатори допускат, че през последните два месеца рязкото увеличение на нелегални цигари откъм турската безмитна зона е заради разбития канал на Паскала и ударните мерки на българската държава срещу контрабандата.

Търговският директор на магазините “Сетур” е Юмер Коркмаз, за когото се знае, че е работил в екипа на “Карелия”. Тази марка е изключително активна в безмитната зона, което се вижда от стелажите, изцяло облепени с нейни реклами и светещи пана.

Цената на стек “Карелия” е 14 евро, на стек “Оме” е 12 евро, докато всички други марки цигари са около 20 евро. Постоянните промоции правят още по-успешна ромската семейна контрабанда - два стека официално се предлагат за по 26 евро, а 3 стека - 38 евро. 

За продажбата на цигари по тази схема помага запушването на канала на Паскала и ударните мерки, които България започна срещу контрабандата.

От МВР, митниците и представителството на “Карелия” казват, че към този момент нямат данни за организирана схема и по-вероятно става дума за нелегален бизнес на физически лица. Дали и кой обаче организира тези физически лица в подобна стройна организация, не се знае.

Според запознати каналът, който се пробва да бъде съживен, е работил и след смъртта на Доктора. Човек с прякор Маслинката поема ръководството му. Интересното е, че до декември 2006 г. той е бил официален представител на “Карелия”.

Две седмици преди приемането на България в ЕС гръцкият цигарен концерн пререгистрира представителството си и създава своя мрежа за дистрибуция.

Първи Маслинката освети тогавашният шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро. Днешният депутат от Патриотичния фронт през 2008 г. предупреди, че каналът на Доктора не е умрял заедно с него и оперативното ръководство е поел Маслинката. Човек с този прякор се появява и при един процес в Солун срещу бивши мениджъри на “Карелия”, обвинени за контрабанда с едноименната марка.