Гърция подготвя пакет от реформи на стойност 12 милиарда евро за две години. Сумата е с 50% по-голяма от исканията на кредиторите, които бяха отхвърлени от гръцките избиратели на референдума в неделя.

Така управляващите в Атина се опитват да си гарантират спасителна сделка, след като разривът с кредиторите доведе до затваряне на банките и рязко намаляване на икономическата активност в Гърция, пише Kathimerini.

Правителството на премиера Алексис Ципрас трябва до петък да представи предложение за реформи срещу финансова помощ от европейските партньори. Гърците обявиха, че планът ще е готов още днес.

Вместо предвидения растеж от 0.5% през тази година, месеците на несигурност и продължаващият втора седмица капиталов контрол в Гърция ще доведат до срив на икономиката с 3%, сочат последните прогнози на гръцкото правителство.

Ето защо са необходими още по-големи икономии, така че бюджетът за тази година да се вмести в поставените цели за първичен излишък.

Миналата година Гърция излезе от дълбоката рецесия, започнала през 2009 г., която доведе до срив на брутния вътрешен продукт на страната с 25% и огромна безработица.

В новия гръцки план за реформи се предлага увеличаване на данък печалба от 26% на 28%, ДДС върху луксозни стоки се покачва от 10% на 13%, ДДС върху преработени храни, ресторанти, транспорт и някои здравни услуги, предлагани от частния сектор, скача от 13% на 23%. ДДС за хотелите се повишава от 6.5% на 13%.

Кабинетът на Ципрас продължава да настоява за запазване на отстъпката от 30% при облагането с ДДС на потреблението в гръцките острови и отлагане на старта на пенсионната реформа с няколко месеца.