Има шанс едно на три световната икономика да изпадне в рецесия до 2013 г., твърди Нуриел Рубини. „Перфектната буря“, която ще сложи край на световния икономически растеж и ще извади икономиката от релсите, включва съставките фискални проблеми в САЩ, икономическо забавяне в Китай, преструктуриране на дълга на периферните членки на еврозоната и стагнация в Япония.

Другите два варианта според Рубини са „анемичен, но ОК“ икономически глобален растеж и глобална експанзия, според оптимистичния сценарий. Професорът в Нюйоркския университет е посочил това в интервю за Bloomberg от Сингапур.

Според Рубини в световната икономика вече се наблюдават елементи на уязвимост. Проблемът за публичния и частния дълг, които нараснаха страшно много, постоянно се отлага. Но проблемът с дълга не просто остава – той става по-голям и най-късно през 2013 г. той ще падне на главите ни.

Световните проблеми, сред които поскъпващият петрол и храни, вдигането на лихвите в Азия, търговските смущения заради историческото земетресение и цунами в Япония, високата безработица в САЩ са заплаха за световната икономика. Пазарите реагираха, като от началото на май досега заличиха стойност, равняваща се на 3.3 трилиона долара. Но според Рубини, тепърва – към средата на следващата година – финансовите пазари трябва да започнат да се настройват за истинските бедствия, които ще се зададат през 2013 г.

През втората половина на 2011 г. трябва да очакваме продължаващ процес на деливъридж, оттегляне на фискалните стимули и свиване на доверието на пазарите, твърди Рубини. Забавянето на икономическия растеж ще насърчи търсенето на активи – сигурни убежища за инвестициите.

По отношение на американския държавен дълг, който досега се разглеждаше ато една от най-сигурните възможно инвестиции, Рубини е по-скоро скептичен. Дефицитите от по 1 трилион долара, които ще продължат до 2013 г. поне, ще доведат до същата дългова криза в САЩ, каквато сега виждаме в еврозоната – където според него трябва да се приложи преструктуриране на дълга.

Що се касае до Китай, правителствените опити да насърчат растежа с планирани инвестиции ще доведат до изграждане на производствен свръх – капацитет, твърди Рубини. Инвестициите в Китай достигнали 50% от БВП, което в бъдеще вещае два проблема: скок на необслужваните кредити и свръхкапацитет – и в крайна сметка Китай ще изживее твърдо приземяване.

Коментарът на Bloomberg: Рубини беше сред икономистите, които предвидиха глобалната финансова криза заради проблеми с американските ипотечни ценни книжа. Но някои от другите му прогнози, например за срив на пазара, направена на 4 юли 2010 г., не се осъществиха.