Президентът на САЩ Барак Обама иска в новия проектобюджет увеличение от 12% на бюджета на Комисията за ценни книжа и фондови борси /КЦКФБ/, включително 382 млн. долара за над 100 нови назначения в службата като част от усилията за борба с измамите и манипулациите на пазарите.

Искането към Конгреса за близо 1.3 млрд. долара за КЦКФБ през финансовата година, започваща на 1 октомври, ще увеличи общия брой на персонала до 4 190 души спрямо сегашните 3 800 души в службата, която обикновено остава незабелязана и която бе разклатена от провала си в разкриването на 16-годишната измама на финансиста Бърнард Мадоф.

Искането включва и увеличение с 10.6% на броя на адвокатите и следователите до 1 368 души.

Вчера Обама внесе в Конгреса проектобюджет на стойност 3.83 трилиона долара за финансовата 2011 г., през която администрацията ще използва повече пари в битката си срещу безработицата, ще увеличи данъците за богатите и ще замрази разходите за редица правителствени програми.

Бюджетният дефицит за тази година ще скочи до рекордните 1.56 трилиона долара, превишавайки миналогодишната безпрецедентно голяма дупка в държавните финанси от 1.41 трилиона долара. През 2011 г. дефицитът ще остане над 1 трилион долара, въпреки че президентът предлага да бъде замразено за срок от три години на финансирането за редица програми извън военния сектор и вътрешната сигурност, както и да бъдат увеличени данъците за производителите на енергия и домакинствата с доходи над 250 000 долара. БТА