Президентът на САЩ Барака Обама ще се обърне към Световната търговска организация за налагане на санкции срещу Китай. Поводът за реакцията е нелегалното субсидиране на експорта на китайски автомобили и авточасти. Според САЩ Китай погазва ангажимент, който е пела пред Световната търговска организация през 2001 година. Според изчисленията на американците, Китай субсидирал нелегално фирмите си с най-малко $ 1 млрд. между 2009 и 2011 година.

 

Искът още не е подаден, но предстои това да се случи, става ясно от официално изявление на Белия дом.

 

Субсидирайки експорта на автомобили и авточасти, Китай пречи на конкурентоспособността на американските производители. Така те са принудени да изнесат производствата си в Китай, с което спестяват работни места и приходи за бюджета на САЩ.

 

Готвеното действие ще помогне на Обама и в предизборната битка, тъй като основният му опонент Мит Ромни вече е използвал възможността да го критикува, че не прави нищо, за да защити местните компании срещу китайския натиск.

 

Повече от 770 хил. души работят в автомобилната индустрия в Съединените Американски Щати. Повече от половината се занимават с производството автомобилни детайли, което от своя страна индиректно подпомага милиони работни места в свързани индустрии като преработката на стомана или производството на спомагателни изделия.