До два-три месеца ще бъде обявена процедурата за изготвянето на водния кадастър на страната, каза заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев на форум за публично-частното партньорство във ВИК-сектора.

По думите му именно той е липсващото звено за управление на сектора. Изготвянето му е част и от водната стратегия на екоминистерството. Според зам.-министъра обаче кадастърът няма да стане бързо, защото информацията в него ще трябва винаги да се актуализира.

По темата с публично-частното партньорство във ВиК сектора той беше категоричен, че инвеститорският интерес ще бъде насочен към по-големите ВиК-та в населени места с поне 200 000 жители.

Между 13 и 43 млрд. лв. са необходимите средства за водния сектор у нас, припомни министърът за управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. През следващия програмен период ще има 2 млрд. лв. за безвъзмездно ползване в сферата. Ако разчитаме само на оперативните програми обаче, ще ни трябват между пет и двадесет програмни периода, за да решим проблема, категоричен беше Дончев. Тук той намери мястото на публично-частното партньорство в сектора.

Зам.-министърът каза, че кредити от банки ще се ползват само като допълнително финансиране на различни водни проекти.