Финансовата комисия в германския парламент реши да облекчи рестриктивния режим на късите продажби на акции и дългови книжа на страни от еврозоната.

Според промените, финансовото министерство в Германия няма да може само да налага подобна забрана в случай на нова криза, а вместо това финансовият регулатор ще взема решение за временно налагане на ограничението за срок от 12 месеца, но след съгласуване с народните представители.

Финансовата комисия, обаче, подкрепи предложението на правителството да се наложи временна забрана на спекулативните сделки на пазарите до 31 март следващата година. Окончателното гласуване ще се проведе в края на седмицата.

Припомняме, че заради решението на Германия да наложи строг контрол на спекулативните сделки Европейският съюз в момента също провежда консултации за въвеждането на нови регулации на търговията на късо.

Отделно, Германия смята да наложи банков данък в размер на 0,04% от активите на финансовите институции към края на съответната календарна година. Bloomberg