Дерогацията за прилагане на механизъм за обратно начисляване при доставки на зърнени и технически култури да бъде за две, а не за четири години. Такова допълнение към поисканата от страната ни дерерогация от Европейския съюз се очаква да бъде гласувана на заседанието на кабинета. Промяната се прави по настояване на Брюксел, тъй като дерогацията вече е приложена за период от две години в Румъния и Полша.

Механизмът на обратно начисляване на ДДС предвижда мярката да се прилага за доставки с място на изпълнение на територията на страната, по които получателят е регистрирано за целите на Закона за ДДС лице в България, а доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице. Получателят по доставката ще има право на приспадане на данъка върху добавената стойност за стоките при наличие на законовите условия за това.

Прилагането на обратно начисляване е изключение от общия ред за облагане с данък върху добавената стойност и предложеният механизъм е съобразен с принципа за пропорционалност, обясняват от правителствената пресслужба. Имайки предвид размера на загубите в резултат на данъчните злоупотреби в областта на ДДС, исканата дерогация спазва принципа за пропорционалност. Това е така, тъй като мярката ще се прилага за определени категории стоки, най-често използвани в схеми за данъчни измами и отклонение от данъчно облагане. Няма да засяга икономическите субекти на други държави-членки, ще се прилага само за доставките, извършвани на територията на България към регистрирани по ЗДДС лица, и няма да засяга лицата, които прилагат специалния режим за малките предприятия в България.

По-рано през годината правителството поиска дерогацията да е за четири години, но от Европейската комисия настояха тя да е за две, както е в Румъния и Полша. Страната ни поема и ангажимента да не иска удължаване на този срок.