Обща стачка на двете основни синдикални централи в Гърция се очаква да парализира страната днес, съобщиха световните агенции.

Общата конфедерация на труда ГСЕЕ и Федерацията на държавните служители АДЕДИ свикват 24-часова обща стачка в знак на протест срещу предложената от правителството реформа в пенсионната система. Това е петият голям протест в Гърция, откакто страната обяви мерките за борба срещу кризата с бюджетния дефицит, посочва ДПА.

Очаква се в стачката да се включат около три милиона служители от държавния и частния сектор. Сред тях ще бъдат служители от министерствата и градските администрации, болниците, банките и съдилищата, както и работници от фабриките. Журналистите вероятно също ще се присъединят към стачката.

Стачката ще засегне също пътния и железопътния транспорт в страната. В опит да предпазят жизненоважния за Гърция туризъм авиодиспечерите обаче предпочетоха да не участват в протестните действия днес, отбелязват агенциите.                

В края на миналата седмица кабинетът в Атина даде зелена светлина на проекта за реформа в пенсионната система, който трябва в скоро време да бъде гласуван в парламента, пише БТА.

Реформата предвижда увеличаване от 60 на 65 години на възрастта за пенсиониране на жените, с което се изравнява с тази на мъжете, както и увеличаване от 35-37 на 40 години на осигурителния стаж за получаване на пълна пенсия. Промените са съобразени с условията на спасителния план на Европейския съюз и МВФ, съгласно които Гърция трябва да намали пенсионните добавки и да сложи край на ранното пенсиониране.