Около 20 000 са отпадналите ученици в София, които не са завършили образованието си, съобщиха от Столичната община. Заместник-кметът по социалната дейност Албена Атанасова обясни, че това е една от причините догодина в столицата да се създаде Център за интеграция и обучение на затворници, неграмотни, безработни, мигранти и бездомни хора.

Обучението в центъра ще продължава между шест месеца и година, като моделът е взаимстван от Дания, съобщиха още от общината. Ще се търсят възможности и за професионална интеграция, след приключване на обучението. Центърът за интеграция ще се намира на бул. „Екзарх Йосиф" в София, финансирането ще бъде външно и от държавата, като се очаква в началото посетителите да са около 100 души. Това обясни Минка Владимирова - директор „Социални дейности" в общината. „Ние ги подкрепяме да си търсят работа. Ще работим и с бюрата по труда. Ще искаме информация от самите затвори, от дирекциите „Социално подпомагане", както и от районните администрации. Много малко хора отпадат, повечето се реализират", обясни тя.

„Ще има сформирана и детска група. В момента, в който се работи с родителя, детето ще бъде в тази детска група. С това дете ще работят специалисти, които ще го обучават на най-различни умения", разкри още Владимирова. В двора на сградата ще има и голям двор, който ще се ползва за база за практически обучения. Голяма част от посетителите вероятно ще са от ромски произход, обясниха още от общината.

Изграждането на този център е част от общинската стратегия за превенция на социалното изключване, обясниха още експертите. Част от тази стратегия са и социалните услуги „Асистент за независим живот" и „Личен асистент", като и по двете общината участва по Оперативните програми. Албена Атанасова уточни, че общо над 2000 души ще могат да получат асистент тази година, като и 23-те столични района, кандидатствали по проекта са били одобрени.

Също толкова хора тази зима ще получават топла храна по различните социални програми, уточниха експертите. И тази зима ще има мобилни екипи, които да се грижат за бездомни хора в София, каза още Атанасова. „Отново ще им предоставим подслон, ако те го желаят. Защото има случаи, когато ние прибираме хората и те след това напускат", обясни тя. Осем души от страната са дошли в столицата миналата зима, за да се настаняват в тези домове, каза още Атанасова и обясни, че общината ги връща. „Имаме договореност с БДЖ да ги върнем там, от където идват. Ние не можем да приемем цяла България да дойде в София", каза тя.