Общинските съвети ще определят максимална цена за таксиметровите услуги на територията на съответната община, предвиждат промени в закона за автомобилните превози, гласувани по време на днешното правителствено заседание.

Целта на промените е да се прекратят спекулациите с цените на този вид превоз, без да се пречи на конкуренцията между отделните фирми, обясни министърът на транспорта Александър Цветков. По думите му най-сериозна борба се води с нелегалните таксита в големите и в курортните градове, където те са най-много. Ето какво още каза Цветков:

„Обикновено такива таксита стоят около гарите, до летищата, там хората най-трудно могат да съобразят дали тази цена е реалистична или е спекулативно висока. Именно затова тази мярка според мен е изключително необходима. Над 90 процента от населението на страната счита, че такъв таван за такситата е важно да бъде въведен."

Спазването на новата норма ще се контролира от общините и от дирекция Автомобилна администрация, а при надвишаване на максималната цена ще се отнема разрешителното за таксиметрова дейност.