Няма новини по приватизацията през борсата, стана ясно на брифинга, който свика днес ръководството на фондовата борса.

В БФБ все още чакат държавата като собственик на активи за продаване да е активна в този процес, още повече, че в началото на годината финансовият министър Симеон Дянков дойде на крака в борсата за да обещае, че пуска за продажба енергийните дружества през пролетта и по-конкретно "когато цъфнат дърветата".

Дял в дъщерно дружество на  германския концерт Е.Он е първият, който се подготвя за продажба през борсата, като още не е обявена процедурата за избор на инвестиционен посредник, който да обслужи пласирането.

Че има проблем с дружеството, който може да доведе до забавяне на процеса, сигнализира преди три седмици министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той разкри, че E.ON България мрежи АД смята да увеличи капитала си, като това ще намали акционерното участие на държавата, ако тя не извади пари, за да участва в увеличението на капитала.

Пред DarikFinance.bg Трайков посочи, че най-вероятно държавата ще гласува против увеличението на капитала, което означава, че това препятствие пред приватизацията може да бъде лесно преодоляно.

Във фондовата борса разчитат силно на приватизацията, като целта е не просто да бъде извършено прехвърлянето на пакети през пазара, а атрактивните дружества да останат на борсата като публични компании. По този начин ще бъде увеличена пазарната капитализация на БФБ, която определя като своя стратегическа цел привличането на стратегически инвеститор.


Докато трае търсенето, в борсата смятат да пратят в ъгъла слаболиквидните компании, които са повод за горещи спорове вече две години. Тези дружества няма да бъдат делиствани, ще си останат публични, но ще бъдат отделени от останалите дружества, които според борсовите специалисти заслужават да са на "официалния щанд" на борсата.

Един от вариантите е за направа на отделен уебсайт, където да се публикува информация за тези дружества или пускането им на многостранна търговска система. Друга възможност е преименуването на пазарите, с окончателно отпадане на "Неофициален пазар" като термин въобще. Занапред в борсата ще мислят за търговско ориентирани и маркетингово звучащи имена на пазарните си сегменти.

Друг раздел от работата на оператора е продължение на досегашните усилия по привличане на нови емитенти. Прегледани са досиетата на хиляда компании, като от тях са отсети 20 дружества, които да бъдат ухажвани да станат публични. Имената им няма да се оповестяват поне още половин година, защото много от тях дори не знаят, че са в Топ 20 на БФБ за потенциални нови емитенти. 

От днешният брифинг на борсата стана ясно, че се работи по линия на регионалното сътрудничество. След установяването на такова с Македонската фондова борса, с Румъния и Сърбия, предстоят инициативи с хърватския пазар.

Междувременно от БФБ казаха, че още е рано да коментират какъв е финансовият ефект от въведената промяна в тарифите за търговия, но след края на първото тримесечие най-вероятно тази информация ще бъде предоставена. Неофициално, експерти споделиха, че засега данните са добри, тъй като на пазара не липсва активност.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!