Държавата да национализира ОЦК-Кърджали, настояха протестиращите от предприятието на среща със заместник-председателя на парламента Анастас Анастасов. Те представиха и в парламента основните си искания, сред които даване на възможност на работниците при неизплащане на заплатите им сами да могат да обявяват в несъстоятелност предприятието, както и криминализирането на неизплащането на трудови възнаграждения.

„И до ден-днешен няма надежда на този етап, казва се „Преговаря се". Работните заплати са дължими. Ние знаем, че от сделката за „Горубсо-Мадан" са останали 15 млн., които обаче като дължими отиват пак в негови фирми. Част от тези милиони са дължими към ОЦК, защо не се издължават работните заплати на служителите? Явно някой има някакво друго намерение", каза Иванка Караколева от КНСБ.

Според Анастас Анастасов с поведението си Валентин Захариев обрича един град на мизерия и унищожение. „Това значи, че в следващите няколко месеца тези хора ще трябва да решат дали да напуснат страната или да мизерстват", каза заместник-председателят на Народното събрание. Той припомни, че предложенията за криминализиране на неплащането на заплати и осигуровки, са коментирани няколко пъти като промени в ГПК. Той допълни, че по въпроса има коментари и според него решение може да се вземе в най-кратко време. Анастасов посочи, че е разговарял с министъра на икономиката Делян Добрев. „За мен лично държавата трябва да има механизъм, с който да може да наказва такива частни собственици", каза депутатът от ГЕРБ.