Оловно цинков комплекс АД смята да увеличи производството на цинк през 2011-та година и да лимитира производството на олово до нива, които позволяват на комбината да посрещне ангажиментите си по опазване на околната среда в региона на Кърджали.

Дружеството планира да произведе 21 хил. тона цинк през тази година, което е с 2 хил. тона повече от произведеното през миналата 2010 година. Възможност за това дава открития през ноември електролитен цех, коментира пред Агенция Ройтерс Роберто Младенов, изпълнителен директор на Интертръст холдинг, който контролира оловно-цинковия комбинат.

ОЦК си е поставила за цел да увеличи капацитета си за производство на цинк до 45 хил. тона годишно, като за целта се инвестира в машини и съоръжения, чието инсталиране се очаква да приключи до 2012-та година.

През миналата година Оловно цинковият комплекс редуцира оловното си производство с 22% до 16.650 тона. Натиск за това оказаха екологичните власти. С оглед на поетите ангажименти по опазване на околната среда от замърсявания, ОЦК прогнозира, че през настоящата година ще произведе между 16 хил. и 18 хил. тона олово, при това без да бъдат надвишавани допустимите стойности на вредни емисии в атмосферния въздух.

В началото на месеца министърът на околната среда и водите Нона Караджова постави задача на ръководството на комбината, с искане да бъде написан план за редуциране на вредните емисии, получавани в следствие на оловното производство. Срокът за това бе двуседмичен.

По думите на Роберто Младенов, дружеството е представило искания проект, който гарантира, че комбината може да работи при пълно спазване на екологичните стандарти. В документа е описано как точно ОЦК смята да редуцира емисиите на серен оксид чрез пускането в експлоатация на нова технология, за която са инвестирани € 45 млн. Тя ще може да работи на пълна мощност в края на 2013-та година, когато производствения капацитет ще достигне до 60 хил. тона олово годишно.

Статистиката за последните две години показва, че ОЦК е произвела 24 198 хил. тона цинк и 21 336 тона олово през 2009 година, а през 2010 година са произведени съответно 19 063 тона цинк и 16 652 тона олово.

Към вчерашна дата цената на тон олово, търгувано на Лондонската борса за метали( London Metal Exchange ), е $ 2 587 за тон, а на цинка - $ 2 461 за тон.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!