Докладите от проверките на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и EVN вече са изпратени в прокуратурата, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Ведомството извърши одит в трите компании, като резултатите от него показаха завишаване на разходите за външни услуги на дружествата.

До една, две седмици ДКЕВР ще подготви и наказателни постановления за ЧЕЗ, Е.ОН и EVN заради откритите нарушения при възлагането на външни услуги между дъщерни дружества.

Семерджиев съобщи, че предстоят проверки на мрежата на ЧЕЗ и Е.ОН, като продължение на проверките на авариралите съоръжения на EVN по Черноморието.

Стана ясно, че резулататите от проверката на съоръженията на НЕК и EVN във връзка с тежките аварии по Черноморието все още не са готови.

Националната електрическа компания е работила без одобрен от ДКЕВР бизнес план, съобщи още председателят на регулатора.

Ангел Семерджиев определи като обезпокоителен фактът, че вместо да инвестира в сигурността на мрежата си, НЕК е влагала пари в издраждането на нови мощности.

Още миналата година Държавната комисия е имала опасения, че НЕК харчи пари за нови мощности, вместо да поддържа съоръженията си.

Семерджиев допълни, че проверките на регулатора в Националната електрическа компания продължават и отказа да коментира дали НЕК ще понесе санкции за това, че е работила бе одобрението на регулатора.

Регулаторният одит в НЕК бе поискан още през април от премиера Бойко Борисов, като част от проверките в енергийния сектор.

* Актуализирана информация