Офшорната компания DEWA International Ltd е купувач на пакета от 594 хил. акции на ТБ Корпоративна търговска банка АД, които бяха прехвърлени през борсата на 22 март, става ясно от седмичния бюлетин на Централен депозитар АД. Сделката бе извършена при цена от 90.691 лв. средно за лот, като общата сума възлезе на близо 54 млн. лв. Продавач на пакета е ТЦ Име АД, става ясно още от информацията на депозитаря.

 

В журналистическо разследване на вестник Капитал банката бе уличена, че участва в борсови сделки, при които осигурява финансиране на свързани с нея компании без банковият надзор в лицето на Българската народна банка да взема мерки, които да предотвратят тази практика.

 

През последните седмици КТБ попадна и под ударите на служебното правителство, което обяви намерение да изготви правила, чрез които да се елиминира практиката значителна част от парите на държавните предприятия да се депозират предимно в управляваната от Цветан Василев банка. Причината за промяната е, че диверсификацията дава по-голямо намаление на риска при управлението на парите, а също и по-голяма прозрачност и конкуренция на банковия пазар.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!