* допълнен вариант

Доставките на руски природен газ за Литва са започнали да намаляват, съобщи пред журналисти Викторас Валентукявичюс, главен директор на оператора на газовата мрежа в страната Летувос дуес /Литовски газ/.

Днес по обед бе отчетено намаление на подавания газ с 25-30%, заяви  Валентукявичюс, който уточни, че компанията му не е получила никакви официални съобщения за намаляването на доставките.

Литва, заедно с Полша и Германия са сочени от експерти като най-силно застрашените от газовия конфликт между Русия и Беларус.

Тази сутрин Европейската комисия е била уведомена от Полша, че  няма проблеми с доставките. Това означава, че проблеми няма и с доставките за Германия, тъй като те преминават през Полша, заяви говорителката на еврокомисаря за енергетиката Марлене Холцнер.

 

11:50 часа

Подобни кризи са възниквали и по-рано – с Украйна, а също и с Беларус. И тогава наблюдатели от Европейския съюз са пристигали в тези страни, което несъмнено бе полезно, тъй като те успяха да ни дадат обективна оценка на случващото се, коментира в интервю за РИА Новости газовата криза между Минск и Москва председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

Но ние няма да се намесваме в отношенията между двете страни. Това е работа между Русия и Беларус. Европейският съюз, разбира се, няма да взима непосредствено участие в разрешаването на този конфликт, отбеляза още Бузек.

В същото време от Газпром потвърдиха, че Беларус е платила доставките на руски газ през май. Беларуската страна призна необходимостта да плаща за газта по ценовата формула от договора, се посочва в съобщението.

Белтрансгаз е платила майските доставки на руски газ. Сумата е 260.134 милиона долара, уточни Газпром. Тя е пресметната от Белтрансгаз според формулата от договора за доставка на газ от 31 декември.

В същото време, допълва Газпром, компанията Белтрансгаз е длъжна незабавно да плати дълга, натрупан от началото на 2010 година за доставките на руски газ в Беларус, от 192 милиона долара. Същият този дълг се е натрупал, тъй като от януари до април Беларус не е плащала по договорната цена от 169.2 милиона долара за 1000 кубични метра, а по цената от миналата година от 150 долара за 1000 кубични метра.

 

11.08 часа

Имаме две новини. Едната е добра, а другата - лоша. Ще започна с добрата новина - транзитът на газ през територията на Беларус се изпълнява в пълен обем и потребителите на руски газ нямат никакви проблеми с доставките му, каза Алексей Милер, изпълнителен директор на Газпром.

Лошата новина е, че беларуската страна не прави нищо за погасяването на задълженията си за доставките на руски газ. Той допълни, че ограниченията на доставките за Беларус ще продължават пропорционално на наличните дългове.

Задълженията на Беларус за доставките на руски газ от януари до април са за 192 милиона долара, затова Газпром реши от понеделник да започне да ограничава доставките на руско синьо гориво за републиката. Освен това Беларус трябва да се издължи за доставките през май.

Днес се очаква да продължат руско-беларуските консултации по механизмите за погасяването на взаимните задължения. За това са се споразумели беларуският премиер Сергей Сидорски и президентът на Газпром Алексей Милер вчера в разговор по телефона.

Според прессекретаря на беларуския премиер, Сидорски е представил позицията на страната си и подчертал необходимостта Русия да изплати дължимите суми за транзита на газ през територията на Беларус.

 

10:00 часа

Руският газов гигант Газпром ограничи доставките на природен газ за Беларус с 60% от обичайния обем, съобщи изпълнителният директор на компанията Алексей Милер.

Лоша новина е, че Беларус не предприема никакви действия за уреждане на задълженията за доставките на руски газ, заяви Милер в телевизионно изявление. От 10 часа местно време на 23 юни 2010 г. въвеждаме режим за ограничаване на руските доставки на газ за Беларус с 60 %, обяви той.

Вчера Беларус започна да отклонява доставки на руски газ, предназначени за европейски пазари през нейната територия като отражение на спора за дълга с Москва.

Припомняме, че вчера президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди да бъде спрян транзитът на руски газ за Европа. До тук се стигна след като вчера руският монополист Газпром намали с 15% доставките на газ към Беларус.