Европа трябва да се отвори за мигранти, които ще й помогнат да се справи с икономическата криза, като влеят нов ресурс от хора в трудоспособна възраст, съобщава EUObserver. Препоръката е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и бе отправена вчера от щаб квартирата й в Париж.

Според анализ на експертите в организацията, Европа е поставила бариери пред трудовите ресурси и те не могат свободно да се придвижват или да навлизат в зоната. Така се пречи на способни работници да мигрират в страните от Европейския съюз. Последните данни показват спад на миграцията към Европа с 3% и слабо покачване през 2001 година. Разбира се, влияние за спада оказва и намаленото търсене на служители от европейските компании. От всичко това губи европейската икономика, тъй като способните кадри се насочват към Азия и другите отворени за емигранти държави.

Европа застарява все по-бързо, като голям процент от населението е в извън трудоспособна възраст. Ако до 2015 година темпът на имиграция се запази все същият, ще се стигне до ситуация, в която работната сила е недостатъчна, за да издържа пенсионерите.

Емигрантите могат да поемат работа, която европейците не искат да вършат. Така например Швеция търси близо 5 хил. работници, които да работят в минния й сектор.

Съгласуването на обща позиция по отношение на емиграцията обаче е трудна задача в Европа, в която са пуснали корени ксенофобски настроени партии. Те печелят дивиденти благодарение на множеството емигранти, дошли в Европа без да знаят език, без да имат квалификация или перспективи за намиране на работа. Това ги прави уязвими за криминални прояви.

Благодарение на тези политики и послания, потенциалните мигранти в Европа също биват отблъснати. Така например, през миналата година едва 4% от емигрантите от Либия, напуснали страната си заради размириците там, са потърсили нов живот в Европа.