Кандидатът на ГЕРБ Атанас Камбитов и кандидатът на БСП Емил Костадинов ще спорят на втори тур на изборите за кмет на община Благоевград. Това показват окончателните резултати от гласуването, съобщени тази сутрин от председателя на Общинската избирателна комисия /ОИК/.

Атанас Камбитов е получил доверието на 14 933 избиратели /40.86% от гласувалите/, а за Емил Костадинов - 7949 /21.75%/.

С много малка разлика от втория е третият в класирането - кандидатът на коалиция "ЕКИП" Владимир Елезов, който е получил 7608 гласове /20.82%/.

Общо 12 партии и коалиции ще имат свои представители в новия общински съвет от 37 души.

Най-многобройна е групата на ГЕРБ - девет съветници, следва БСП - с шест, по четири мандата печелят коалиция "ЕКИП" и Зелената партия, три – ЕНП.

Избирателната активност в Благоевградска община в изборите за президент и вицепрезидент е 50.63 процента, в изборите за кмет на общината - 58.35 процента, а за общински съветници - 58.48 процента, информираха от ОИК.

Избрани на първи тур са кметовете на кметствата Бело поле - Иван Стойчев, на Покровник - Методи Цонев, на Логодаж - Пламен Червенков, на Рилци - Живко Чукарски.

Досегашният кмет на благоевградско село Бело поле е спечели от раз със  собствения си глас, и без да похарчи и стотинка за кампанията си. Това е така, защото Иван Стойчев е единствения кандидат за кмет на село Бело поле, намиращо се на 3 км от Благоевград.

Предстои втори тур за избор на кметове на кметствата в Церово, Падеш и Изгрев.

Според резултатите, съобщени от ОИК, в изборите за президент и вицепрезидент от упражнилите правото си на вот избиратели в Благоевградска община своя глас за кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова са дали 52.50% от гласувалите, за кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин - Стефан Данаилов - 19.62%, за Меглена Кунева - Любомир Христов - 13.72%. /БТА/