Екип от експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) идва в София тази седмица, където ще разследва твърдения за злоупотреба с еврофондове от висш български съдия, според информация на интернет изданието за европейски новини и анализи Europolitics. Според източници от Брюксел, експертите на ОЛАФ ще разменят документи и доказателства, които притежават, с българската прокуратура.

Веселин Пенгезов, Председател на Софийския апелативен съд, бе обвинен заедно с друг магистрат – Петър Петков, който е началник на Военния апелативен съд, през април в присвояване на европейски средства във връзка с проект за 375 000 евро.

 

Двамата магистрати временно са отстранени от позициите се. Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, също е замесена в разследването. Г-жа Дивизиева, която е бивш шеф на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет”, е обвинена в това, че е дала неверни сведения по случая. Тя определи обвиненията като „едно голямо недоразумение”. /Фокус/