"Присъдите не са нещо, което е Божия воля. Трябва да бъдат анализирани и ние от ОЛАФ ще го направим. Случаят /Марио Николов/ стартира след разследване на ОЛАФ и на Германия. Така че ще анализираме какво е постановено", заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер, след като се срещна с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

Така директорът на ОЛАФ коментира решението на Софийският апелативен съд, взето миналата седмица, да оправдае Марио Николов, съпругата му Мариана и още няколко души, подсъдими за пране на пари и измами с европейски средства по програма САПАРД.

"Има нещо притеснително в присъдата. Случаят беше и български и германски, и имаше разследвания и в двете държави, той показва, че вече няма национални въпроси, има международни въпроси. По този случай, имаше присъди и наказания в Германия, а става въпрос за едно и също събитие, и едни и същи доказателства", посочи Кеслер.

Според него: "трябва да видим дали това е проблем на законодателството, или има липси в разследването и капацитета на съдебната система в едната държава".

Кеслер поясни, че "няма причини и никакъв смисъл да има за един и същи факт - две съдебни процедури. Това е загуба на ресурси и прави нещата много по-бавни и може да доведе, както в този случай до нечестно решение на съда. Или в Германия, или в България решението на съда е нечестно."

Така казусът с Марио Николов се превръща в общоевропейски и "работи в полза на предложението в Договора от Лисабон... за европейски прокурор, който да отговаря и да има един единствен процес."