Доставчиците на обществени услуги да нямат право да ползват услугите на колекторски фирми за събиране на дългове, предлага омбудсманът Мая Манолова. В момента се работи по такова предложение за законодателна промяна, заяви вчера тя пред Нова телевизия. 

Доставчиците на обществени услуги, като ВиК оператори, топлофикационни дружества, ЕРП-та, са монополисти на пазара и дейността им се регламентира със специални закони. По думите на Манолова такива компании имат собствени правни отдели, за които също плащат гражданите.

Манолова критикува практиката длъжниците да бъдат пращани на колекторски фирми, защото задълженията се увеличават в резултат на събираните такси. Тя посочи случай, при който дълг към мобилен оператор в размер на 5 лева след събиране от колектори и дело в арбитражен съд е нараснал до 135 лева. Лихвите по задължението са само около 6 лева, а всичко останало е таксата по събирането, обясни тя.

Реално обаче колекторските фирми нямат право да събират никакви такси. Те работят на принципа, че възнаграждението им е определен процент от събраната сума. 

"Само съдилищата и частните съдебни изпълнители имат право да събират такси за писмо, уведомление и др.", обясни председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Той не вижда как ще бъде забранено на събирачите на дългове да работят с доставчиците на обществени услуги. По-скоро трябва да се провеждат образователни кампании, за да знаят потребителите, че колекторите нямат право да им търсят никакви такси. 

В асоциацията също има сигнали за неправомерно събиране на такси от страна на колектори, допълни Николов.

Колекторските агенции вчера не коментираха идеите на Манолова. Това обаче не е първият случай, в който институцията на омбудсмана обръща внимание на бизнеса на колекторите. В края на миналата година бившият омбудсман Константин Пенчев настоя МВР да предприеме спешни мерки срещу събирачите на дългове, които упражняват професията си по агресивен начин. Тогава Асоциацията на колекторските агенции в България се разграничи от агресивните си колеги. 

Преди време председателят на асоциацията Райна Миткова обясни, че 80% от събирачите на дългове са от нежния пол. Тогава фирмите от бранша настояха да се въведат строги правила и бизнесът да се лицензира. 

Пазарът на колекторските фирми се разраства всяка година. Само за първото полугодие на 2015 г. дълговете на физически лица, които са събрали колекторите, са близо 1 млрд. лв. По данни на Асоциацията на колекторските агенции за година те са се увеличили с около 18%.