За спешна редакция на Изборния кодекс се обяви омбудсманът Константин Пенчев.

Пред БНТ той заяви, че би трябвало да се обмислят както разширяването на достъпа на граждани до управлението чрез намаляване на изискванията за кандидатиране на независими депутати, така и за връщане на преференциалния вот.

Пенчев обясни, че и българите в чужбина трябва да могат да гласуват за независими кандидатури, а не само за партийни, както е сега.

По думите му, след като хората са на улицата, е минало времето, когато политиците могат да си позволяват да мислят теоретично.

Според Пенчев въпросът дали има политическа воля за промени не стои - депутатите са избрани да си свършат работата, независимо искат или не, в противен случай трябва да си отидат.

Омбудсманът сподели, че днес му предстои среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, с която да обсъдят пакета от мерки, който бе изготвен още през февруари, когато беше първата протестна вълна. Той не знаел дали те са гледани на комисия и сподели, че столичният градоначалник също е обезпокоена, че няма отговор, тъй като тези мерки трябва да минат по законодателен път.

Константин Пенчев прие да бъде гарант при евентуален диалог между протестиращите и институциите.

От думите на омбудсмана се разбра, че заместник-председателят на парламента Мая Манолова е отправила покана към него по предложение на неправителствените организации, която той е приел с цел да помогне на протестиращите.