Дрехи, бельо, принадлежности за къпане, пижами и свещи са сред нежеланите коледни подаръци, които австралийците получават всяка година. По предварителни изчисления общата сума, похарчена за такива вещи тази година, възлиза на над 1 млрд. долара.

Австралийските граждани обаче предвидливо прилагат към подаръците за близките и приятелите си и касовите бележки, така че ако подарената вещ де окаже неподходяща по размер, цвят или просто не се хареса, може да бъде върната в магазина.

Така в търговските центрове се наблюдава нещо необичайно - опашки от хора, дошли да сменят или да върнат обратно коледните си подаръци.

Заради икономическата криза обаче търговците не бързат да се разделят със спечелените с кървава пот пари и по всякакъв начин се опитват да приемат вече продадените стоки. Освен изискването за касова бележка, те настояват и да им бъде представена основателна причина за връщането на стоката.

Според допитване всеки четвърти австралиец получава за Коледа не това, което му се иска, а над 19 милиона подаръка се връщат обратно в магазините или се преподаряват. Анкетираните посочват, че най-безсмислени подаръци правят колегите от работата и най-далечните роднини.

Източник: БТА