Пловдивският апелативен съд освободи с парична гаранция от 3000 лева пловдивските полицаи Здравко Тодоров и Наско Ставрев, задържани при операция „Палките". В ареста остават осемте полицаи от Пазарджик: Стоян Илиев, Иван Араланов, Георги Георгиев, Петър Михайлов, Иво Даскалов, Марин Инджов, Илия Сотиров, Петър Костадинов.

Срещу всичките са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна група и вземане на подкуп. Мярката на десетте полицаи съдът гледа при „закрити врата", заради използвани СРС-та. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В рамките на операция „Палките" бяха задържани 10 полицаи, осем от които работещи на територията на дирекцията в Пазарджик, а останалите двама в Пловдив. Групата изнудвала шофьори и използвала полицейски палки с винтове, за да крие парите, получени от подкупите. В продължение на два месеца са документирани 1000 случая на автомагистрала „Тракия", като получаваните суми от водачите са били между 20 и 50 лева.

Случаите с пазарджишките и пловдивските полицаи, задържани при операция „Палките" трябва да се разграничат, тъй като обвиненията са различни. Това каза единият от защитниците на двамата пловдивски полицаи адвокат Иван Антонов. По думите му, двамата служители от Пловдив не се познават. Той подчерта, че клиентът му е с близо 30 -годишен стаж. Има награди, които са му дадени от премиера Бойко Борисов, когато е бил главен секретар на МВР. Този човек не може да се укрие, или да извърши друго престъпление, той дори няма задграничен паспорт, каза адвокат Антонов.

Наско Ставрев от дълги години работи в Магистрална полиция. Колегата му Здравко Тодорв е бил служител в КАТ до миналата година, след това е преместен в Магистрална полиция.

Адвокат Иван Главчев, защитник на един от пазарджишките полицаи коментира, че повечето от тях са с дългогодишен стаж, доказали се в работата си и многократно награждавани за заслуги. Според него обвиненията на прокуратурата са необосновани. Адвокат Главчев е бивш преподавател от полицейското училище на повечето от обвинените преди започване на адвокатската си практика. По думите му, полицейските палки не могат да бъдат разглобявани, тъй като те са направени по плътни по образец.

Адвокатите на полицаите не пожелаха да коментират кой от задържаните защитават.

Заради акция "Палките" шефът на КАТ-Пътна полиция в Пазарджик главен инспектор Марин Тодоров бе отстранен от поста временно със заповед на вътрешния министър до приключване на дисциплинарното производство срещу него. Преди да заеме това място, той оглавяваше звеното "Магистрална полиция".