България ще влезе един ден в еврозоната, но това не е на всяка цена, поне за момента. Това мнение изрази премиерът Пламен Орешарски, който присъства на връчването на званието "Доктор хонориз кауза" на БАН на световноизвестния икономист проф. Стив Ханке, предаде БГНЕС

Министър-председателят заяви, че се работи по програмата за инвестиции, както я определена от управляващите преди месец и половина.

Когато фалира "Лемън Брадърс", икономистите се запитаха каква е разликата между Аржентина и България. Това беше валутният борд и европейската перспектива на страната ни, посочи премиерът.

Всеки път, когато слушам проф. Ханке се връщам 15 - 16 години назад, когато България преживя най-голямата си монетарно-финансова криза, каза премиерът Орешарски в приветствието си към видния икономист. Той напомни, че тогава е взето решението за въвеждане на валутния борд.

Валутният борд е хвален и критикуван, смекчи негативите на кризата и нашата банкова система е изключително стабилна. Тази система дава основание, че по-лесно може да се тръгне към икономически растеж и възстановяване на икономическите перспективи, каза още министър-председателят.

На излизане от БАН премиерът заяви, че не коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направи. Орешарски каза това в отговор на въпрос как ще отговори на коментарите на президента за назначението на проф. Боян Чуков за ръководител на Съвета по сигурност към правителството.