Парламентът подкрепи структурните промени в кабинета "Орешарски". Даниела Бобева и вътрешният министър Цветлин Йовчев са новите вицепремиери заедно със Зинаида Златанова.

Бобева ще бъде без портфейл и ще покрива икономическата тематика.

11:15 часа

Министър-председателят Пламен Орешарски представи кандидатурите на Даниела Бобева и Цветлин Йовчев за вицепремиери. Бобева е номинирана за вицепремиер по икономическите въпроси. От 2003 до 2013 г. тя е директор на дирекцията "Международни отношения" в БНБ.

Министър-председателят предлага министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев да поеме и вицепремиерски функции. "Познавам г-жа Бобева от повече от 20 години не само като прекрасен специалист, а и като човек на дълга, който отстоява каузи и не пести усилия за защита на националния интерес", заяви Орешарски. И ако днес на новите евробанкноти можете да откриете и кирилица, то част от заслугите за това принадлежат и на г-жа Бобева, посочи той. Тя до последно не загуби желание да се бори за тази кауза, когато на нас, останалите участници в тогавашния екип, всичко изглеждаше една загубена битка, добави Орешарски.

Нашата икономика продължава да се намира в трайна депресия без осезаеми признаци на каквото и да е раздвижване, вътрешните инвестиции опират в долния си праг в сравнение с периода преди 2009 г., а външните инвестиции са на незавидно ниско ниско

равнище в сравнение със същия период, обясни Орешарски. По думите му условията за правене на бизнес били силно влошени поради несигурност и високи административно-бюрократични тежести. Затова Орешарски припомни, че още при гласуването на кабинета е обявил намеренията си за вицепремиер без портфейл, който да координира икономическите политики, да осъществява надзор върху процесите на електронизация в административните услуги, да се грижи за насърчаване на местните и чуждите инвестиции, да наблюдава взаимоотношенията с международните финансови институции, да предлага и ръководи изработването на законопроекти в икономическата и финансовата сфера.

Премиерът припомни, че при едно от предходните си изказвания пред народните представители е обявил, че обмисля варианта да предложи още един вицепремиер, който да координира работата на специалните служби след тяхната реорганизация. "Цветлин Йовчев е специалист, който отлично познава различните звена в тази система и за краткото време, за което ръководи вътрешното министерство, демонстрира бързо навлизане в проблематиката и професионален подход в управлението в една пределно сложна обществена ситуация", заяви Пламен Орешарски. Убеден съм в неговите качества и възможностите да се справи с тези допълнителните функции, добави той.