Подновено е издирването на тримата работниците от склада за обезвреждане на боеприпаси, който се взриви във вторник край пътния възел "Петолъчката". Те са били на смяна в момента на взривяването на първия склад. Установена е тяхната самоличност. Близките им са уведомени. Търсенето им бе прекратено снощи заради падането на нощта.

21 са били работниците в склада по време на инцидента. Там е имало и 4-ма служители на охраната. Общо 18 от тях са изведени след инцидента от складовете.

Осем човека са хоспитализирани в болницата в Ямбол след инцидента, един човек е настанен в болницата в Сливен. Всички останали след преглед са освободени и са по домовете си, съобщи в интервю за предаването „Дарик кафе" областният управител на Ямбол Димитър Иванов, който е шеф на кризисния щаб.

Последният взрив, който са чули полицаите, охраняващи район на "Петолъчката", е бил сутринта в 05.45 часа, като в 01.30 часа е имало друг, по-силен взрив.     

Продължава да е отцепена 3-километрова зона за сигурност. Остава затворен пътят София - Бургас в района на „Петолъчката". Пътят от Бургас към София се отбива още при Карнобат, съобщиха за Дарик от ямболската полиция. Екипи на "Пътна полиция" обезпечават обходните маршрути. От София за Бургас по главен път I-6 движението е през Ямбол - Средец - Бургас или с. Драгоданово - Зимница -Ямбол.

От Бургас за София се отклонява при Карнобат през Средец - Ямбол.

Пътуващите за Котел трябва да знаят, че пътят Трапоклово - Седларево до кръстовище „Конак тарла" е затворен, поради пропадане. Използва се пътят Сливен - Ичера - Градец - Котел.

От днес започва почистването от паднали отломки на главния път в отсечката при Пътен възел „Петолъчката" и на пътя Котел - Омуртаг, съобщи областният управител на Сливен Марин Кавръков.

„Искам да успокоя жителите на община Стралджа, че няма проблем с водата и въздуха в Общината и околните села. Към момента обстановката е спокойна. Ежечасно се взимат проби и от въздуха, и от водата", каза още Иванов.

Той добави, че от най-близкото населено място до инцидента - село Лозенец, няма евакуирани хора: „След първия взрив бе създадена организация за тези хора, които искаха да бъдат отдалечени от самото село, но не сме евакуирали хора. Единственото, което беше предприето, е 60 човека бяха отдалечени в най-крайните точки на селото след взривовете, но късно снощи всички се върнаха по домовете си и пренощуваха там".

Очаква се днес районът да бъде заснет от безпилотна летателна техника и в него да влезе на оглед бронирана техника и специализиран робот на армията. За по обстоен оглед ще се изчака да минат 24-часа от последния взрив.

Вчера половината от жителите на село Горно Александрово, Сливенско, го напуснаха след като снаряд падна в двор в селото и бяха настанени за през нощта в училището на село Блатец. Горно Александрово е на 3 километра от взривилия се склад за боеприпаси край Лозенец. Осигурена е полицейска охрана на къщите на евакуираните.

Прокуратурата и следствието започнаха разследване за причините за инцидента. Започнаха разпити. Иззети са и документи от фирмата "Берета Трейдинг", която стопанисва взривилият се склад за обезвреждане на боеприпаси. Още не е ясен точният вид и количеството на боеприпасите, съхранявани на мястото на взривовете. Окръжна прокуратура - Сливен е образувала досъдебно производство. Десислав Делев от фирмата "Берета Трейдинг" заяви за Дарик, че няма никаква опасност за хората в района. По думите му в взривилия се склад никога не е имало и в момента няма отровни вещества, а единствено конвенционални боеприпаси.

От пресцентъра на МВР призоваха хората от района на Петолъчката да се обадят веднага на телефон 112, ако намерят осколки, боеприпаси или части от тях. От телефона за спешни повиквания тази информация ще бъде предавана на експертите, ангажирани с обезопасяването на района, се казва в съобщението на МВР.