Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

Около 9 млн. евро са осигурени за деинстуционализация на деца в риск. Парите са по Програмата за развитие на селските райони (мярка 321 - „Основни услуги за населението и икономиката в селските региони”. В „Агросвят” по Дарик експертът от Министерството на земеделието и горите Владислав Пенев обясни, че от тази възможност могат да се възползват 19 общини у нас. Срокът за кандидатстване е до 27 май тази година. Важно е да се знае, че ако една община има подобен предходен проект, тя отново може да подаде заявление.

Мярка 321 е една от възможностите по програмата, които предизвикват най-голям интерес сред възможноте бенефициенти, допълни Пенев. Общо по нея им 370 млн. евро. От отварянето на мярката до момента са подадени 752 заявления, като левовата равностойност на исканото финансиране е близо три млрд. лева. „Разбира се, всички искания не могат да бъдат удовлетворени”, категоричен е Пенев. По думите му съвсем нормално е един проект да не получи цялото поискано от заявителите финансиране, а част от него.


Подобна мярка, по която също има много заявления, е 322 „Овновяване и развитие на населените места”. Общият разполагаем ресурс 166 млн. евро

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.