Бариерата от 100 долара не е критична за цената на петрола. Критична е за цената на урана.

До това заключение достига анализ, публикуван от Fortune, в който се съпоставят перспективите пред енергетиката в глобален аспект и възможностите за добив на гориво за ядрени реактори.

В началото на месец февруари уранът поскъпна до тригодишен връх, изкачвайки се до 73 долара за един паунд. Анализаторите от CRU Group, които са специализирани в търговията с този елемент, очакват цената да продължи да се покачва. Рекордът за всички времена е 136 долара, докоснат през 2007 година.

В основата на всичко това стои ренесансът на ядрената енергетика при това навсякъде по света. През следващите 20 години е планирано въвеждането в експлоатация на стотици мегавати ядрени мощности. Само Китай подготвя въвеждането на 110 гигавата ядрени блокове през следващите 10 години. Това се равнява на 25% от глобалното производство на ток от АЕЦ. Според компанията, специализирана в ядрената енергетика, Cameco, през идващото десетилетие ще бъдат завършени повече от 100 нови реактора.

Годишно светът консумира 180 млн. паунда уран, а продукцията е около 140 млн. За подсигуряване на нуждите съществуват резерви от ядрено гориво, които според анализаторите се изчерпват. От друга страна през следващата година се очаква да бъде прекратена програмата "Мегатонове към мегавати" на щатското правителство, с която до този момент глобално се стимулираше добив, алтернативен на руския, с цел да се ограничи зависимостта от един източник. Към настоящия момент страните от бившия съветски блок произвеждат близо половината от урана, който световните ядрени реактори използват.

За да се покрият обаче нарастващите нужди от ядрено гориво, ще бъде необходимо разработването на нови находища, коментират от Cameco.

Имайки предвид кои са потенциалните нови добивни полета, може да се предположи, че във френският гигант  Areva вече потриват ръце, защото са географски близо до една от най-сериозните страни-производителки на уран - Казакхстан. За щатите обаче нещата не стоят толкова добре. Енергийните компании отвъд Океана отсега мислят как да се подсигурят с дългосрочни договори. Към момента ядрените централи в САЩ имат договори, които гарантират на 100% доставките до 2015-та година.