Отнет е лицензът, издаден на „Лукойл България" ЕООД, за управление на данъчен склад с адрес „Продуктопроводи - продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас" АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци, съощават от Агенция Митници. Решението е на база извършените проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3.

На 31 март 2013 г. изтече срокът, в който „Лукойл България" ЕООД трябваше да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредба № 3. До тази дата трябваше да бъдат монтирани средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти в и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази, част от данъчния склад.

Преди седмица Агенция „Митници" е уведомила „Лукойл България" ЕООД, че поставените уреди не предават данни към информационната система на агенцията и че е установено несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност, обясняват от ведомството. Преди това проверка на Митница Столична е установила, че в една от базите на „Лукойл България" ЕООД няма монтирани средства за измерване и контрол, а в друга те не са свързани.

Във връзка с това от 9 до 12 април 2013 г. митнически служители са извършили проверка в данъчния склад, при която са установили, че в две от базите монтираните сензори не функционират, като в едната са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите. В други две бази уредите са функционирали, без да предават данни към информационната система на Агенция „Митници" и също са открити тръбни отклонения. Повторна проверка на 18 и 19 април в една от базите отново е установила, че поставените уреди не отговарят на изискванията на наредбата. Отново са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на измервателните уреди, обясняват от пресцентъра на митниците.

Агенция „Митници" е констатирала, че лицензът на „Лукойл България" ЕООД, за управление на данъчен склад с адрес „Продуктопроводи - продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас" АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци" следва да бъде отнет. Решението е връчено на „Лукойл България" ЕООД и подлежи на предварително изпълнение. Решението може да бъде обжалвано пред съда.

Междувременно на 19 април 2013 г. Агенция „Митници" е уведомила „Лукойл Нефтохим Бургас" АД , че актът за съответствие със законовите изисквания на Закона за акцизите и данъчните складове на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е издаден на 11 април, без да са известни констатираните по-късно обстоятелства. От Агенция „Митници" са припомнили на „Лукойл Нефтохим Бургас" АД, че срокът за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № 3 на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е 1 юни 2013 г. и са информирали за случая президента на ОАО „Лукойл" Вагит Алекперов.