Анкетата от миналата седмица постави въпроса: Как ще се отоплявате през зимата? Най-голям брой отговорили посочват – на ток /42%/.

С новите цени на природния газ, които уклончивите изказвания на министър Трайчо Трайков и председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев няма да прикрият, парното и газовото котле изглеждат на читателите на
DarikFinance.bg все по-лоша алтернатива.

Най-малък е делът на читателите, които все още не са решили как ще се отопляват през зимата и изчакват да видят какви ще са цените на синьото гориво в края на годината.

На твърдо гориво, заради скъпотията на тока и газа, ще се топлят 13% от читателите. Уютът пред печката или камината вероятно допринася за избора им поне колкото цената. Проблемът тук е, че твърдото гориво е най-вредно в екологично отношение.

С локално отоплените на твърдо гориво или нафта ще изкарат зимата 11% от отговорилите читатели.

Но цели 26% от отговорилите на въпроса заявяват: няма да отоплявам жилището си по финансови причини. Надеждата на редакцията все пак те да не мръзнат, което е възможно ако имат общи стени с топли съседи или вече са си поставили надеждна топлоизолация на жилището. Или живеят в южните страни.

Синдромът „Зима“ е една от водещите черти на българската народопсихология. Зимата потиска разходите на българите през лятото. Зимата мотивира домакините на бурканират всичко, което богатата есен им предложи. Свърши ли зимата, девизът „Да се хванем за зелено“ обединява като нищо друго цялата нация.

Можем да разберем, че преходът за нас е свършил и вече сме изградили проспериращо пазарно общество /нали такава беше целта през 1990 г./, когато населението на България престане да се страхува от зимата.

А засега електричеството е номер едно, а номер две – стената на съседа.