Тези, които призовават за допълнителни фискални стимули за насърчаване на растежа са "най-голямата заплаха за икономиката днес". Това заяви финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн.

Според него икономическите проблеми на страната са резултат от инфлационни шокове, кризата в еврозоната и влошаването на общите финансови условия, а не от мерките за фискални икономии.

Ето защо икономиката отново расте, тъй като въпросните заплахи са отслабнали след действията на Европейската централна банка през миналото лято.

Озбърн обяви, че "икономиката е е повратна точка" и остава слаба заради "масовия провал в икономическите политики" на предишните правителства.

"Възстановяването ще отнеме повече време, отколкото се надявахме .... но ние запазихме присъствие на духа, когато мнозина ни призоваваха да променим курса. Благодарение на усилията на фирмите и домакинствата, вече се отблъскваме от дъното", декларира Озбърн.

По думите му Великобритания пострада толкова зле от Голямата рецесия, защото на банковият сектор беше позволено да се разширява безконтролно и защото публичните разходи нарастваха стабилно през годините на бума преди кредитната криза.

"Наистина устойчив" растеж в бъдеще, твърди Озбърн, ще зависи от "стабилни публични финанси и от добре капитализирани банки".

След думите на британския финансов министър, който видимо се противопоставя остро на всякакви мерки за фискални и парични стимули, паундът поскъпва с 0.42%, до 1.5684 долара.