Глобалната инфлация в цените на храните достига невиждани равнища, което нормално подхранва всякакви страхове. Интересно е обаче, че онова, което причинява този растеж дори не става за ядене. И не е петролът, както може би вече предположихте, а е памукът.

Цената на памука достигна цени, каквито нашето поколение не помни. Около сегашните $ 1.7186 за един фунт /453.6 грама/, стоката се е търгувала преди точно 140 години. А причината, поради която има основание да се смята, че памукът ще ни изяде хляба през тази година, а не петрола, е в елементарната логика, че щом нещо може да ти донесе по-голяма печалба, то по-добре да се заемеш с него. Ето защо през тази година фермерите ще изберат да засаждат не царевица, соя или захар, а памук.

Разбира се, много от цените на хранителните стоки се покачиха през последните месеци, особено след климатичните аномалии и пожарите в Русия, Канада и Австралия. Допълнителен фактор за поскъпването им е превключването на производителите към култури, от които се добиват биогорива, заради екологичните ангажименти на страните по света. Помагат им и протестите в северна Африка от последните седмици.

Според Абдулреза Абасан, икономист в департамента по храни и селско стопанство на Организацията на обединените нации /ООН/, по-голямо въздействие върху цените на храните в момента оказва именно памукът, отколкото петрола. Неговото ведомство си е поставило за задача да следи много внимателно какви ще бъдат действията на фермерите през тази година по време на сеитбената кампания. Решението си те ще вземат през лятото, казва икономистът.

Една от причините за рязкото поскъпване на памука, бе търсенето на суровина от Китай през последните месеци. Той е и най-големият потребител на памук в света. Износът на суровина за този пазар се е удвоил, като наред с покупката и преработката на памук за текстилната индустрия, китайците в момента активно се занимават да се запасят и да складират достатъчно запаси.

От друга страна един от големите износители на памук, Индия, въведе забрана върху експорта. Наводненията в Пакистан и Австралия също нарушиха регулярността на доставките на суровина от тези страни.

На най-голямата борса, на която се търгува памук, Intercontinental Exchange Inc. /ICE/, в момента обмислят рестрикции по офертите за покупка на твърде големи количества от суровината. Причина за това е прекомерно големия растеж в цената от 25% само от началото на годината до сега. За 2010 година ръстът в цената на памука бе 90%. Очакванията са, че глобалното производство на тази техническа култура ще се увеличи с 25.1 млн. тона, спрямо 21.8 млн. тона през миналата година.

Разбира се има и фактори, които работят срещу поскъпването на памука. Редица предприятия в САЩ са решили да се възползват от раздвижването на пазара и да инвестират в продукти, заместители на памука, като например изкуствената коприна и други синтетични влакна. Те са по-евтини и се предполага, че текстилната индустрия ще ги предпочете пред памука, защото в противен случай крайните изделия ще станат неконкурентоспособни като цена. Globe and Mail