EUR/USD излезе от консолидацията при 1.5047

Водещата валутна двойка EUR/USD излезе от консолидацията си, която както вече споменах през миналата седмица, и която предвещаваше, че можем да очакваме подновяване на възходящия тренд. На това станахме свидетели в сряда, когато единната валута достигна най-високия си връх спрямо долара от 1.5144 - най-високо равнище за последните 15 месеца.

След това обаче, чисто непазарни фактори – новината, че компанията Dubai World е поискала разсрочване на своите дългове доведе до търсене на считаните за по-ниско рискови активи каквито са йената и щатският долар.

Именно това бе в основата на поскъпването на долара и на йената до края на седмицата. Само в четвъртък и в петък щатската валута успя да възстанови всичките си загуби от последните няколко сесии.

Разпродажбите на високодоходните валути като еврото, британската лира и т.нар. стоковите долари, бих го определил като паническо, защото буквално в рамките на часове общата валута загубваше значителна част от своята стойност.

Смятам обаче, че възходящият тренд за еврото от март насам е непокътнат, защото спадът на EUR/USD срещна подкрепа точно от възходящата тренд линия започнала още от началото на март. Затова този спад, който бе много рязък и като стойност, а и от времева гледна точка, е по-скоро корекция на преобладаващия тренд.

Неработещите борси в САЩ и паническото бягство от риск не позволи еврото да скочи до 1.53

Принципно, когато един от основните центрове на финансовите пазари, каквито са САЩ не работят, обикновено ставаме свидетели на доста висока волатилност и на резки движения. На фона на това, че еврото поскъпна в сряда, логично бе натискът на биковете да продължи и в неработния за САЩ четвъртък, а в петък имаше намалено работното време. Ако не се бе появила информацията от Дубай, то спокойно можеше еврото да поскъпне спокойно до 1.53 през миналата седмица.

Напълно логично на непрекъснатия възходящ тренд бе да се очаква нов връх на еврото

В продължение на няколко сесии еврото формираше една техническа фигура, която предвещаваше продължаване на възходящия тренд. И комбинирането на засиленото търсене на евро през последните месеци и чисто техническите фактори, напълно логично даваше очаквания да станем свидетели на пробив при върха при 1.5062.

Много новини през седмицата – пазарите ще могат да избират

За тази седмица един от основните фактори за движението на валутите ще бъде развитието по дубайския въпрос, защото видяхме, че колкото и пазарът да има на пръв поглед ясно изразена посока на движение, то една новина, която не е очаквана може да повлияе значително на тренда. Затова смятам, че, ако като цяло се окаже, че състоянието на Dubai World  не е толкова тежко колкото се очакваше, можем да се прогнозира подновяване на ръста на еврото към долара и дори пробив на върха от миналата седмица от 1.5144.

Като седмицата за разлика от миналата ще бъде наситена с много интересни чисто макроикономически новини. Като ревизията на БВП в еврозоната, също така срещата на ЕЦБ в четвъртък, но със сигурност не се очакват корекции на лихвите.

В Австралия вече повишиха основната лихва с 25 базисни пункта. Интересното е, че централната банка не се ограничи само едно или две повишения, а висши преставители продължават на тръбят, че едва ли не местната икономика е единствена, която не е засегната от кризата и де-факто са очаквали много по-лоша рецесия. Именно срещу евентуално по-висока инфлация австралийската банка повишава лихвите. Аз обаче съм малко скептичен по отношение на това вдигане на лихвите при положение, че през последната година и половина това е единствената банка, която вдига основната лихва.

Да не забравяме и японската йена

Японската валута отбеляза най-високото си ниво от 1995 г. насам. Като от тук нататък, ако не станем свидетели на интервенция от страна на японската централна банка можем очакваме йената да продължи да поскъпва. Следващата цел в средносрочен план, но тя едва ли ще бъде стигната до края на годината е дъното от април 1995 г. от ниво малко под 80 йени за долар.