Гърция отново ще се завърне на пазарите през следващата година, ако условията са достатъчно добри, каза финансовият министър на страната Георгиос Папаконстантину в интервю за CNBC.

Вчера южната ни съседка успя да продаде дългови книжа за 1.625 милиарда евро. Това беше първият аукцион за гръцки дълг, след като страната получи първия транш от спасителния заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд /МВФ/. Инвеститорите постигнаха по-висока доходност в сравнение с облигациите, които Гърция продаде през април, но въпреки това нивото й остана под 5 процента.

Папаконстантину коментира, че властите не са считали вчерашния аукцион като важен тест на инвеститорското доверие. Въпреки това, той не скри задоволството си от успешния му финал и коментира, че най-добрата новина според него е участието на 10 големи чужди банки.

Според CNBC, усилията за свиването на бюджетния дефицит в Гърция вече дават резултата. Статистиката за полугодието, че редукцията на дупката в хазната приближава 50 на сто.