БНБ съобщи, че не може да оздрави ТБ „Виктория“ ЕАД, докато тя е част от групата КТБ.

Така независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ „Виктория“ ЕАД показват, че към този момент тя посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, не може да й бъде отпусната държавна помощ, тъй като при разрешаването на такава помощ от Европейската комисия ТБ „Виктория“ ЕАД, трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло. 

На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ. 

В същото време, с оглед на това, че „КТБ“ АД е поставена под специален надзор поради недостиг на ликвидност, тя не може да предостави ликвидна подкрепа на своята дъщерна банка. 

Съответно ТБ „Виктория“ ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на БНБ, и срещу които тя да може да получи ликвидност от БНБ по реда на правилата за кредитор от последна инстанция. 

Така и двата възможни варианта за оздравяване на банка „Виктория“ – ликвидна подкрепа от БНБ или одобрен от Брюксел заем от правителството, стават реално невъзможни. 

Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност за ТБ „Виктория“ ЕАД е продажба на неликвидни активи – портфейла от кредити, с цел осигуряване на необходимата ликвидност за посрещане на задълженията на банката към вложители и кредитори.

Получените писма за заявен интерес за оздравяване на КТБ от EPIC като представител на най-големите акционери на тази банка, според БНБ дават основание да се очаква, че предложенията могат да касаят и ТБ „Виктория“ ЕАД като дъщерно дружество. 

При това положение е възможно евентуалното трансформиране на по-голяма част от активите на ТБ ”Виктория” ЕАД да не съответства на плановете за преструктурирането на цялата група КТБ от страна на нейните основни акционери. В този случай е възможно да не се вземе окончателно решение за продажба на кредитния портфейл.