Актуализацията на бюджета е неизбежна. Това каза за Агенция „Фокус” икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Под думите му, българската икономика е в същата ситуация, в която се е намирала и преди два месеца. Няма и достатъчно яснота около политическата обстановка – ще има ли стабилно правителство или не, и ако се сформира, колко време ще го има.

„Ситуацията продължава да е същата и тя се характеризира със сериозна несигурност, неясни перспективи за бъдещето, липса на каквито и да било набези в ключови сфери, където такива са необходими”, каза Стайков.

„Пари няма, ако продължи това харчене по този начин, в един момент те ще свършат преди края на декември месец и тогава всичко спира. Решението за актуализация на бюджета е наложително. Аз съм изненадан, че тя не влезе в Бюджетната комисия още тази седмица, а беше оставена за работа по-нататък. Според мен, това е един от приоритетите. Трябва да се вземе някакво решение. Какво точно ще бъде то, за съжаление аз смятам, че решението отново ще бъде политическо, а не експертно, т.е няма да бъде водено от това, какво трябва да се направи, а от това какво може да се направи с най-малко трудности и с най-малко недоволство, което не е правилния подход. В редица сфери буквално ножът е опрял до кокала и е нужно да се правят сериозни реформи, които бяха отлагани години наред”, смята той.

Трябва да има все по-малко намеса на държавата в бизнес взаимоотношенията. „Държавата колкото по-малко се меси, толкова по-добре”.

„В момента най-належащо е справянето със ситуацията на КТБ. Според мен, това трябва да стане не по начина, по който народните представители мислят да го направят, а именно да оздравяват банката с държавни пари. Бюджетът трябва да се актуализира с рязане на разходи, където това е възможно”, счита Стайков.

По думите му, до момента не са направени достатъчни стъпки в тази посока: „В частния сектор от 2009 г. насам се отрязваше там, където това е възможно като неефективен разход, като дейност, която не е достатъчно печеливша. В държавните служби виждаме единствено ръст на разходите. Всяка следваща година те са по-високи от предходната. В същото време някой обяснява, че сме „затягали коланите”. Няма такова нещо, но това наистина трябва да започне. Системите няма да издържат на такива харчове”.

Според Калоян Стайков е нужно да се планират реформи за следващата година, които да бъдат отразени в Бюджет 2015.

„Необходими са реформи в много сектори. В „Енергетика” например, са необходими невероятно много усилия, за да се стабилизира ситуацията, в сектор „Здравеопазване” също, в пенсионната система има редица проблеми. Необходими са мерки за сплотяване на бизнес средата. За да се помогне на българската икономика, трябва да има стабилизиране на политическата обстановка, така че институциите да могат да работят отново”, допълни той.

Няма проблем в банковата система на страната. Проблемът КТБ е изолиран случай и няма да засегне останалите финансови институции.

„Вложителите вярват в банковата система. Това се вижда от последните данни - депозитите, които през септември месец са били по-високи, отколкото през месец май. Парите бяха изтеглени краткосрочно, докато се види каква е ситуацията и след като се разбра, че проблемът е изолиран до една банка, парите се върнаха обратно в системата. Не мисля, че този проблем ще засегне други банки и ще възникне сериозна опасност. Всичко, което беше изтеглено през юни от местните лица и през юли, и август от чуждестранните лица, защото те реагираха с малко забавяне, вече е върнато обратно в системата”, добави Стайков.