Правителството на Белгия ще проведе извънредно заседание днес, за да обсъди как да спаси Dexia от колапс, след като бордът на френско-белгийската банка се обърна с молба към Париж и Брюксел за допълнително финансиране.

Цитирайки неназовани вътрешни източници, FT съобщава, че Dexia търси одобрението на институционалните си акционери за продажбата на печелившите си подразделения, включително Dexia Asset Management и турския кредитор DenizBank.

Целта на финансовата група е да покрие загубите в портфейла си с дългови активи.

Ако предложението бъде прието, Dexia ще създаде "лоша банка", в която ще влязат облигации на стойност близо 100 млрд. евро. Новото извънбалансово поделение ще получи държавни гаранции от Белгия и Франция.

Останалите дейности, особено кредитирането на френските общини, вероятно ще бъдат слети.

Френските и белгийските власти вече се намесиха днес, за да предотвратят паниката сред инвеститорите, като обявиха, че ще гарантират за заемите, отпуснати на Dexia.

Френският министър на финансите Франсоа Бароан и неговият белгийски колега Дидие Райндерс излязоха със съвместно изявление, в което посочват, че се работи с централните банки на Франция и Белгия, за да се вземат всички необходими мерки за сигурността на вложителите и кредиторите на Dexia.

Въпреки това инвеститорите са уплашени, като се предполага, че и други финансови институции имат проблеми сходни с тези на белгийската банка, свързани с 20.9 млрд. евро суверенен европейски дълг в портфейлите им.

Директорите на Dexia обвиниха влошаването на европейската дългова криза и произтичащите от него трудности за набиране на средства от междубанковия пазар за своето решение.

Акциите на Dexia вече поевтиняват с 16.77% като редуцираха наполовина сутрешния си срив.