Значителен ръст може да отбележат машиностроителните дружества в България през второто тримесечие на годината. Някои от тях са успели добре да се възползват от кризата като са успели да разширят пазарите си. Такова е мнението на анализаторите, които следят движението в цените на основните метали и проектират пазарните тенденции върху представянето на местния бизнес.

В проучване за DarikFinance.bg от Стандарт инвестмънтс обърнаха внимание на това, че българските компании в сектора на машиностроенето следват основните тенденции с времеви лаг. Изменението на индустриалното производство в България, по данни на Евростат, се характеризира със  значително по-резки скокове спрямо изменението на индустриалното производство средно на ЕС-27. Възстановяването на продажбите на повечето от дружествата в сектора през първото тримесечие на 2010 г. спрямо първото тримесечие на 2009 г. вече е факт. Очакванията са ни машиностроителните дружества да отбележат значителен ръст на продажбите и през второто тримесечие на 2010 г., заключават от Стандарт инвестмънтс.

За някои от индустриалните компании кризата предостави възможност за откриване на нови пазари – например Азия, Австралия, Канада. Предизвикателства остават по отношение контрола на оперативните разходи и подобрение на оперативните печалби. Очакванията са през третото тримесечие ръстът на продажбите да се забави, но значително подобрение се предвижда по отношение на рентабилността.

Водещите макроикономическите данни от последните седмици показват достигане на пик през второто тримесечие на 2010 г. в Китай, Индия, Франция, като предварителни сигнали за пик идват още от Канада, Бразилия, Великобритания.

Все пак добрите новини са повече от лошите: страните и регионите не показват еднакво достигане на пик в икономическото си развитие. В момента протичат ребалансиращи процеси в глобалната икономика: водещото място на едни икономики и сектори се замества от други. Формалният повод е разразилата се криза с бюджетни дефицити и държавен дълг в страните от еврозоната. Понижаването на стойността на еврото спрямо долара се очаква да компенсира негативните ефекти от дълговите и бюджетните проблеми на Европа. Съществува риск обаче разликите в конкурентността на страните от еврозоната да се увеличат вместо да намалеят. 
 
Цените на металите реагират различно на предприетите бюджетни икономии в Европа, отбелязват анализаторите. Медта например се очаква да бъде сравнително слабо повлияна от фискалните мерки в Европа, значително компенсиране се очаква вследствие на предприетата политика на Централната Банка на Китай по отношение на националната валута, (макар до момента очакванията на играчите на пазара да не са напълно оправдани от действията на Централната Банка). 

При анализа на движението на цените на металите наблюдаващите пазара следят основно няколко основни макроикономически показателя:

1. Съставният водещ индикатор на Организацията за икономическо и социално развитие (OECD).

През месец май 2010 г. индикаторът продължи да отчита ръст в икономическата активност, но с по-забавен темп. Трябва да се отчете и разликата в тенденциите на икономическата активност по страни и региони – Германия, Япония, САЩ. 

Според този индикатор те ще продължат да отбелязват ръст макар и с по-бавен темп, докато стойностите на индикатора за Франция, Китай, Канада и Бразилия отбелязват достигане на пик или доближаване на пик в икономическата активност.

2. Очаквания за ръста на световния БВП.

В началото на юли МВФ публикува прогнозата си за ръста на икономиката през 2010 г. и 2011 г., които са малко по-високи от прогнозата през месец април 2010 г.

3. Данните за индустриалното производство и новите индустриални поръчки.

Данните, публикувани от Евростат тази седмица показват, че през месец май 2010 г. индустриалното производство на ЕС се увеличава с 1.0% спрямо април 2010 г. В САЩ индустриалното производство през месец юни се увеличи с 0.1% спрямо май, а през май – с 1.3%.

4. Очакванията на мениджърите, обобщени в PMI index на Markit.

През юни 2010 г. PMI index за еврозоната се понижи от 56.4 през май до 56.0 през юни.

5. Данните за заетостта в САЩ.

Въпреки волатилността на броя на заетите, се наблюдава подобрение в отработените часове и в печалбата на час работно време.

Ето и какви са тенденциите при основните метали за това полугодие според анализаторите на Стандарт инвестмънтс.

Цветни метали

Цените на металите стартираха годината с ръст, през второто тримесечие цените отбелязаха спад спрямо първото тримесечие. Причината е в повишаване на производството на цветни метали от страна на Китай, приемане на бюджетни икономии от развитите страни и отпадане на стимулите, волатилност на валутите.

Цените на оловото и на цинка през второто тримесечие по данни на LME са с около 12% по-ниски спрямо цените през първото тримесечие. Цената на медта е с около 3% по-ниска през второто тримесечие на 2010 г. спрямо първото тримесечие на 2010 г. Медта се оказа сравнително по-устойчив от оловото и цинка метал в резултат на политиката на Китай да „разхлаби” контрола си над националната валута на страната, което подкрепя потреблението. От друга страна, дори и след отмяна на стимулиращите мерки, потреблението на мед е стабилно.

Потреблението на цветните метали олово и цинк за периода 2010-2011 г. ще зависи основно от търсенето на метали от страна на развиващите се икономики. Въпреки това при отчитане на спада в развитите икономики през 2009 г. може да се очаква съживяване, основно водено от запасите.

Цените на цветните метали се очаква да са волатилни и през втората половина на 2010 г. По-осезателна тенденция към устойчив ръст на цените на цветните метали може да се очаква през последното тримесечие на 2010 г. Очакванията по отношение на медта са за изпреварващ ръст на потреблението в сравнение с производството през периода 2010-2011 г.- в резултат на това цената на медта може да се увеличи с около 37% през 2010 г. спрямо 2009 г. Цената на цинка и на оловото се очаква да са съответно с около 25% и 15% по-високи през 2010 г. спрямо 2009 г. по данни на Economist Intelligence Unit.

Черни метали

В момента пазарът на една от двете основни суровини за стомано производителите – желязната руда /заема дял от около 25% от разходите за производство на стомана без разходите за транспорт/ е в преходен период по отношение на ценообразуването.

Предложение от водещи производители (Vale, Rio Tinto, BHP Billiton) на желязна руда за промяна в базата за ценообразуване  - от договорни цени на годишна база към тримесечно ценообразуване. От месец април 2010 г. водещите доставчици на желязна руда сключиха споразумение с японските производители на стомана цената на рудата да се базира на тримесечни договори. Китайските производители на стомана обаче все още настояват за придържане към системата на годишно договаряне на цените.

Стоманата изостана в наблюдаваното възстановяване на цените на цветните метали през 2009 г. През 2010 г. се наблюдава натиск от страна на доставчиците на руда и кокс по отношение на производителите на стомана. Увеличението на цената на стоманата през април 2010 г. може би е по-скоро изключение отколкото начало на тренд за повишение на цената. За разлика от цените на цветните метали, които се очаква да растат през период 2011-2014 г., цената на стоманата се очаква да се понижи през 2011 - 2013 година.

Движенията в цените на основните метали със сигурност предизвикват интересите на спекулативно насочените финансови инвеститори, но статистика за тяхната активност трудно може да бъде съставена. По отношение на инвестиращите в акции на компании от сектора на металодобива и обработването обаче, от помощ могат да бъдат следните важни обстоятелства, които влияят върху резултатите от дейността.

Въздействието на цените на металите върху финансовите резултати на дружествата зависи от няколко специфични фактора: възможност, в зависимост от конкурентната позиция на съответното дружество, за прехвърляне на увеличените цени и риска по отношение на движението на цените към потребителите на продукцията; зависимост от ключови пазари по географски признак – възможност за неутрализиране на евентуално увеличение на цената на суровините чрез движението на валутните курсове.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!