Пазарът на недвижими имоти в Благоевград и региона продължава да бъде слаб, съобщи за Дарик Александър Катранджиев, брокер на недвижими имоти в Благоевград. Дългоочакваното раздвижване остава все така неосъществимо и продажбите на жилища варират в рамките на 20 000 евро до 30 000 евро максимум. Търсенето остава както на старо строителство и панeлни жилища, така и на нови сгради.

Търсят се предимно малки квадратури до около 60 м2. Продажбите са трудни и почти винаги свързани със взимане на банков кредит, което насочва търсенето към по- завършени сгради, що се отнася до новото строителство – на степен Акт 15, и по възможност с Разрешително за ползване (Акт 16).

По думите на Катранджиев купувачите на ново строителство е по-добре да се ориентират към строители доказали се на пазара и работещи от по – дълго време. Според него това е гаранция, че апартамента, който решат да закупят ще бъде завършен и сградата предадена с всички необходими документи и разрешителни. Като цяло предлагането на имоти е огромно, а търсенето слабо.

Въпреки че банките предлагат изгодни ипотечни кредити пазарът е много свит вследствие на голямата безработица и масовата несигурност в доходите на гражданите. В Благоевград месеците август и септември са белязани със засилено търсене на квартири, заради приема на нови студенти и ученици в средните училища.