Спешно свикване на Консултативния съвет към Комисията за финансов надзор искат инвестиционните посредници. В писмо, изпратено днес, те настояват да се обсъди упоритият слух, че предстои вдигане на таксите за поднадзорните лица.

Това ще убие индустрията, коментира Любомир Бояджив, председател на Българската асоциация за лицензираните инвестиционни посредници /БАЛИП/. Силно се надявам, неофициалните информации, които витаят в пресата, да се окажат категорично неверни, сподели Стоян Тошев, председател на Българската асоциация на управляващите дружества /БАУД/.

Слухът кръжи над професионалните организации повече от 10 дни. До днес официални документи за подготвяните промени не са достигнали до заинтересованите лица. Според информацията на инвестиционни посредници обаче пакет с проектобюджета на КФН за догодина, в добавка с предложение за увеличение на таксите, събирани от поднадзорните лица, е внесен в Министерство на финансите.

Ето защо БАЛИП е писал и до ведомството на Дянков с позиция, че индустрията на посредниците е принципно "против" увеличаване на таксите и ако действително се обмисля подобно действие, то те са готови да го обсъдят.

Молба за среща е отправена и към ръководството на КФН, но до момента отговор на искането за дискусия между представители на институцията и посредниците няма. От комисията отговориха, че нямат готовност да коментират появилите се вълнения на пазара, като обещаха повече яснота през следващата седмица.

Междувременно се говори, че таксите ще бъдат вдигнати двойно, а при някои от налозите предстои увеличение в пъти. Предвижда се дори налагането на такса при връщане на лиценз.
  
С тези си действия от комисията сякаш ни казват: "Закривайте си бизнеса! Но имайте предвид, че ако тръгнете да го закривате, пак ще ни платите, защото слагаме такса и за връщане на лиценз", коментира пред DarikFinance.bg Любомир Бояджиев от БАЛИП. 

Анализирайки евентуалните подбуди за увеличаване на таксите, той обърна внимание върху обстоятелството, че бюджетът на КФН за следващата година остава непроменен. Те са успели да се справят с тези пари през тази година, защо да не успеят и догодина, попита риторично Бояджиев.

Разбира се, най-вероятно в комисията имат някакви аргументи за това, което са намислили, но ние не ги знаем тези аргументи и това е поводът за притеснението ни, каза Николай Ялъмов от Капман.

В цялата държава именно небанковите финансови услуги са най-засегнатият сектор от кризата. Ние имаме спад на оборотите и на бизнеса над 87%, ето защо разчитаме, че ако наистина се подготвя нещо в тази насока, то да бъде обсъдено с нас, професионалната общност, каза Ялъмов.

Комисията би трябвало да е наясно, че винаги е по-добре да имаш 10% от нещо, отколкото 100% от нищо, каза още финансистът, който е готов да се обзаложи, че нетният ефект за КФН от вдигането на таксите ще е клонящ към нула.

Аз лично очаквам, че ако вдигнат таксите двойно, една немалка част от инвестиционните посредници и управляващите дружества, които и сега сравнително трудно и със собствени средства закърпват положението, просто ще върнат лицензите. Така че в КФН просто ще загубят тези такси на тези поднадзорни лица и нетният ефект най-вероятно няма да е в тяхна полза.

Председателят на БАУД Стоян Тошев отказа да коментира дали вдигането на таксите би могло да се изтълкува като опит за консолидиране на бизнеса, което би било в интерес на големите посредници. В публичното пространство отдавна витаят изказвания, че броят на посредниците е твърде голям с оглед на малкия пазар.

Нормално е страховете да са големи, макар никой на пазара да няма никаква информация за този проект, каза Тошев. Всички знаем, че заради кризата приходите на дружествата паднаха рязко. Естествено, те веднага реагираха като намалиха до минимум разходите си и в момента поддържат разходите си на санитарния минимум, за да могат да изпълняват законовите изисквания. Въпреки това индустрията е на отрицателна територия и допълнително влошаване на бизнес обстановката ще се отрази много неблагоприятно на сектора, прогнозира шефът на БАУД.

Подкрепяйки прогнозата му, Николай Ялъмов заключи, че за съжаление, хората, които си вадят хляба от този пазар, в последните две години водят нещо като кръгова отбрана. В смисъл, първо проблемите бяха едни, после проблемът беше борсата, после и случаят с пенсионните фондове. Сега пък са новите такси и отвсякъде - атака! Не става по-благоприятна средата за нас. Лошото е, че патроните свършват...