Печалбата на Химимпорт за първата половина на тази година нараства с 1.6%, до 48.236 млн. лв. Но за второто тримесечие има спад на всеобхватния приход на дружеството с 1.88%, до 27.416 млн. лв.

 

Най-силно увеличение за периода има на постъпленията от лихви, а най-голям спад е регистриран при постъпленията от продажба на краткосрочни финансови активи.

 

Среднопретегленият брой акции, обикновени и привилегировани, използван за

изчисляването на намаления доход на акция са 239 666 267, а нетната печалба, коригирана с разхода за дивиденти, подлежаща на разпределение е 52 965 490. Доходът на акция с намалена стойност е 22.10 ст.

 

Към 30 юни 2011 г. акционерите, които пряко притежават 5% и повече от капитала на дружеството, са Химимпорт Инвест АД, притежаващ 108 688 269 дяла или 72.05% от капитала и Джулиус Беър Инвестмънт Мениджмънт ЛЛС – САЩ/Артио интернешънъл екуити фънд с 10 693 367 дяла или 7.09% от капитала.

 

Групата на Химимпорт оперира в силно регулирана среда и промени в приложимото законодателство, в тълкуването или практиката по прилагане на законодателството, или несъобразяването на Групата с това законодателство могат да окажат съществен неблагоприятен ефект върху него, отчитат от дружеството.

 

Въвеждането на нормативни ограничения от страна на Българската народна банка може да ограничи възможностите на Централна кооперативна банка за растеж. Неблагоприятни изменения в законодателството (например намаляването или премахването на данъчните облекчения за осигуряващите се) биха довели до отлив на средства от пенсионно осигурителната система, което ще се отрази неблагоприятно на пенсионните компании в Групата.

 

Промяна на политиката на държавата по отношение на предоставените концесии за добив на нефт и газ би имало негативно отражение върху дейността на дружеството “Проучване и добив на нефт и газ”.

 

Промяна на политиката на държавата по отношение на смесването на биогорива с горива от нефтен произход, както и свързаните с това утвърдени срокове в нормативните актове, би имало негативен ефект върху бъдещите приходи на “Зърнени храни България” АД.