Въведената през септември такса за присъединяване на ВЕИ - обекти към енергийната система е причина за ръста на печалбите на електроразпределителните дружества. Това заявяват от Българската фотоволтаична асоциация в открито писмо, с което искат незабавно възстановяване на надвзетите суми от производителите на зелен ток.

Поводът за реакцията е поисканото от две електроразпределителните предприятия, а именно ЧЕЗ и ЕВН, повишаване на цената на електроенергията за следващия ценови период (01.07.2013-30.06.2014). Според австрийската компания токът трябва да поскъпне с 4% от месец юли, за да се компенсира дефицита от 220 млн. лв., който се формира от бума на присъединени ВЕИ централи. От Българската ветроенергийна асоциация веднага обориха това твърдение и настояха, че проблемите с цената на електроенергията в България и с цената на енергията от възобновяеми източници са заради непоследователната и нестабилна политика в сектора, забавените реформи, непрозрачно определената регулаторна рамка и липсата на конструктивен диалог между отговорните институции и професионалните бизнес организации.

При последното повишение на цената на електроенергията, която е валидна за текущия период,  скокът от 13.6% бе оправдан с ВЕИ централите. Разчетите на фотоволтачината асоциация обаче показват, че под 5% от повишението в цената на електроенергията се дължи на присъединените мощности ВЕИ. Останалите близо 9% включват компенсиране на разходи на обществения доставчик (НЕК ЕАД) за минал период, компонента „невъзстановяеми разходи“, както и повишение в цените на услугите за достъп и пренос, които се заплащат на електроразпределителните дружества. 

От публикуваните отчети за 2012 година на електроразпределителните дружества стана ясно, че те реализират ръстове на приходите и печалбите. При Енерго-Про Мрежи АД печалбата е с около 33% повече от предходната година до 12.921 млн. лв., а при ЧЕЗ Разпределение България АД ръстът на печалбата е 240% до 47.243 млн. лв. Отчетът на ЕВН Електроразпределение АД не е публичен, но от фотоволтаичната асоциация предполагат, че ръстът на финансовите показатели отново е трицифрен.

"Логичният въпрос е – на какво се дължи огромното повишение в числата и как то кореспондира с исканията на ЕВН и ЧЕЗ за увеличение в цената на тока?", пише в откритото писмо до медиите, Министерския съвет и министър - председателя Бойко Борисов.

"Не е трудно да се досетим, че ръстът в показателите на ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН се дължи именно на допълнителните постъпления, получени от незаконната и дискриминационна „цена за достъп”. И докато над 1 400 добросъвестни компании, производители на електроенергия от ВЕИ, са изправени пред фалит, трите естествени монопола в разпределението на електроенергия трупат печалби на чужд гръб. Благодарение на ДКЕВР и с подкрепата на правителството", пишат още от фотоволтаичната асоциация.

ВЕИ - секторът влезе в конфликт с електроразпределителните дружества през миналата година, когато ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про и държавното дружество ЕСО ЕАД изпратиха идентични писма до ДКЕВР, с които изискаха въвеждане на временна „цена за достъп до мрежата“ за производители от ВЕИ. Мотивът на мрежовите компании бе идентичен: значителните разходи за управление на електроразпределителните и преносната мрежи, предизвикани от новите ВЕИ централи.

Със свое решение регулаторът определи ВЕИ централите да заплащат на ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про и ЕСО между 10% и 39% от всички свои приходи под предлог, че така ще бъдат покрити допълнителните разходи по управление на мрежата.