Вестник 24 часа

„Трима искат да консултират продажбата на борсата“

Три компании са подали оферти за консултант на приватизацията на държавния дял във фондовата борса и Централния депозитар, стана ясно след изтичането на крайния срок.

Това са чешката "Патриа корпорейт финанс", "Булброкърс" и "Делойт". Документи за участие в процедурата бяха купили 9 фирми.

Консултантът ще бъде определен до 10 дни, обясниха от агенцията за приватизация. Той ще направи оценка, анализ на правното състояние, информационен меморандум и маркетинг. Срокът за това е един месец.

Към кандидатите за консултант бе поставено изискване да са участвали при продажба на подобни дружества, да имат опит в маркетинга при поне две успешно приключили сделки за над 50 млн. лв. на компании от финансовия сектор.

В борсата държавата чрез министерството на финансите има малко над 50%, а в депозитара - 43,70 на сто.

Вестник Сега

„България отново закъса с еврофондовете“

България отново започна да забавя темповете за усвояване на фондовете от Европейския съюз. Към 1 октомври 2012 г. средният процент на средствата, които Еврокомисията е изплатила на държавите членки по фонда за регионално развитие, социалния фонд и Кохезионния фонд, е 49.76%. За България той е с 15% по-нисък - 34.92%. Отличникът Литва има над 73%, а още 5 държави имат над 60% изплатени средства. Така София запазва стабилното си място в дъното сред останалите държави членки по ниво на усвояване. При отделните фондове България също стои под средното ниво за Европейския съюз. При фонда за регионално развитие България заема 25-о място, като са й изплатени 36.88% от парите. При социалния фонд заемаме предпоследно място с 30.61% при среден процент 53.91%. При Кохезионния фонд, от който само 15 държави получават средства, България е на 12-о място с 34.40%. Средният процент усвояемост за този фонд е 42.78%.

"До края на настоящия седемгодишен програмен период остава една година. Това означава, че отсега нататък, за малко повече от три години, страната трябва да отчете над 65% от парите, които е имала на разположение между 2007-2013 г.", изчисли българският евродепутат Евгени Кирилов за "Сега". Досега за изминалите шест години са платени 34.92%. В бъдеще за двойно по-кратък период трябва да се изразходват двойно повече средства, а в цифри това възлиза на над 4.7 млрд. евро.

"На фона на незадоволителните резултати по оперативните програми, където единственият приоритет остава строителството на магистрали, положението при оперативна програма "Околна среда" е направо трагично", смята Евгени Кирилов.

Вестник Труд

„Плевнелиев: Ако Иванчо е решил да се жени за Мария, няма защо да организираме референдум“

Ако Иванчо е решил да се жени за Мария, няма защо да организираме референдум. Референдумите не са удобно извинение за политиците да избягат от отговорност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

Така той отвърна индиректно на коментара на лидера на левицата Сергей Станишев, който по-рано сравни въпроса за референдума с женитба. „Има ли разлика във въпроса „Иван иска ли да се ожени за Мария“ и „Иван иска ли да се ожени“? Разбира се, че има разлика, каза тогава Станишев.

Държавният глава заяви, че е благодарен на политическите партии, че са се съобразили с аргументите, дадени от правителството. Той приветства промяната на въпроса за референдума и изключването на АЕЦ „Белене“ от него.

Вестник Стандарт

„Плащаме със заем газа за зимата“

"Булгаргаз" вероятно ще се наложи да тегли нов заем, за да плаща поръчаното на "Газпром" синьо гориво, обяви изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. Причината е, че родната газова компания няма достатъчно налични средства, за да плаща авансово за руското гориво.

В договора между "Булгаргаз" и тримата посредници на "Газпром" е записано, че нашето дружество заплаща авансово синьото гориво. Така например необходимият за топлофикациите газ, който те ще ползват през ноември, се плаща на руснаците през октомври. В същото време самите топлофикации се издължават на "Булгаргаз" в края на декември. Така се получава един буфер от поне 2 месеца, за който "Булгаргаз" трябва да има оборотни пари.

Компанията вече изтегли един кредит от 60 млн. лв., за да покрива тази дупка. Затова в предложенията за нови договори с клиентите си след Нова година, когато вече ще бъде в сила новият директен договор с "Газпром", "Булгаргаз" е предложил топлофикациите също да заплащат авансово необходимото им синьо гориво, обясни Гогов. Само така на компанията няма да се наложи да тегли нов оборотен кредит.