Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че по-високите пенсии са "изяли фискалния резерв", при откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Пловдив. 

Според Борисов отговорността за намаляването на резерва носи предходното правителство, с министър-председател Сергей Станишев, което е повишило пенсиите. Така от първия ден на управлението на ГЕРБ през 2009 г. хазната е била натоварена с по-високи разходи. 

"Най-важното за едно управление е да има кой да носи политическата отговорност. Ако има проблем с дюни – да бъдат спрени и да бъдат дадени на прокурор. Станишев беше кукла на конци при Доган и пуска кукли да ни имитира, сега иска да е кукловод, а Орешарски да е кукла", каза Бойко Борисов. 

Пред повече от 4000 човека, председателят на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пръв взе думата. 

Той пожела ГЕРБ да има мнозинство в следващия парламент, пак с премиер Бойко Борисов, което ще бъде прецедент за целия период на прехода – една партия да повтаря мандата на правителството си с един и същи министър-председател. 

По данни на Министерството на финансите в края на управлението на тройната коалиция фискалният резерв е бил в размер на  8 264.6 млн лв., докато през февруари тази година той вече е 3 870.7 млн. лв. или с 4.4 млрд. лв. по-малко.