Приемане на закон за възрастните хора, незабавно преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход и освобождаване от потребителска такса при здравно обслужване – за това настояват от новосформирания Национален съвет на пенсионерите в България. Пенсионерите искат и да бъдат допуснати във властта чрез участие в различни комисии в Народното събрание.

По изчисления на Националния съвет на пенсионерите, ако се призчислят пенсиите по осигурителния доход, възрастните хора ще получават до 50 на сто по-високи пенсии. „Настояваме и да отпадне таксата за посещение при лекар", обясни съпредседателят на движението "Социална солидарност" Трайчо Стайков. „Хучанно здравеопазване и премахване на таксите, които искат личните лекари за вход на пенсионера в кабинетите. В момента има 1,5 млн. неосигурени хора. Никой от тях не смее да отиде, защото ще му вземат най-малко 2,80 лв. за такса и те се осланят единствено на спешната помощ, която повече разхожда за държавата. Да опростят тези 2,80 лв. да има достъп населението до личен лекар", каза той.

Председателят на "Съюза на пенсионерите 2004" Цветан Минков припомни,че България е рекордьор в ЕС по редица показатели, свързани с живота и с доходите на българските пенсионери. Той изтъкна, че у нас смъртността е най-висока в ЕС, като годишно над 100 000 пенсионери умират, като за последната година точният брой е 101 537 по статистически данни. Минков допълни, че минималната пенсия у нас е най-ниската в Европа, а извън България в рамките на ЕС минималната пенсия започва от 450 евро, а във Финландия е 800 евро.

Организации, които се обединиха Национален съвет на пенсионерите в България, поискаха от управляващите още безплатни прегледи при психиатър и клубове за възрастните хора - без наеми и с право на безплатни чай, кафе и пакетирани стоки.