Преди три години целият свят критикуваше големите рейтингови агенции за това, че не успяха да предвидят финансовата криза и да предупредят пазарите за нея. Но в момента влиянието на същите тези агенции върху пазара е все така силно, дори може би по-силно.

 

Днес Standard and Poor's понижи дългосрочният кредитен рейтинг на Гърция с две степени и предупреди, че готви нови намаления. От Атина с основание посочиха, че няма никаква промяна в положението, финансовото състояние или политическите решения, която да обоснове подобен ход.

 

Но пазарите реагираха. Реагираха в Европа, спекулирайки със слуховете за преструктуриране на гръцкия дълг и дори разпадане на еврозоната инвеститорите разпродадоха еврото и доларът покачи срещу единната валута със 140 пипса.

 

Кой печели от това? След рязкото поевтиняване на суровините през изминалата седмица, днес подкрепени от спада на долара, цените им отново тръгнаха нагоре. А бензинът в САЩ е скъп, идва и сезонът на отпуските и големите пътувания, специално за които американците си купуват истински къщи на колела.

 

Евтиният долар става все по-неудобен. Но нали едно решение на рейтингова агенция предизвиква само краткосрочна реакция и едва ли може да промени тренда? Не съвсем, всичко е въпрос на подбор на точния момент.

 

Когато Moody's намали кредитния рейтинг на седем португалски банки, позовавайки се на намалялата им финансова стабилност, Лисабон се готвеше да проведе аукцион за краткосрочен дълг на стойност 500 млн. евро.

 

С подобни ходове, Португалия беше принудена да се обърне към ЕК за спасително финансиране, независимо, че политиците в страната нееднократно заявяваха, че ще се справят и без подобна подкрепа.

 

Има две държави, които изглеждат недосегаеми за рейтинговите агенции. Това са Германия и САЩ. И докато в най-голямата европейска икономика всичко е наред, то САЩ като баланс на държавните финанси и дълг са нещо средно между Ирландия и Португалия.

 

Да наистина Standard and Poor's постави американския дълг в негативна перспектива. Но оказва се това също беше добре премерен ход, в точния момент. Решението на агенцията доведе до низходящо и възходящо движение с по две фигури на курса евро/долар в момент, когато пазарът се беше консолидирал около нивото от 1.4452.

 

Ако бъдем малко по-мнителни можем дори да си помислим, че настоящата низходяща корекция е била подготвена и се поддържа от рейтинговите агенции, за да балансира състоянието на международните пазари. След като евтиният долар стимулира експорта на САЩ, изглежда е време да се ограничи инфлационният натиск и да се върне доверието в долара като резервна и американска валута. A Фед не може да повиши лихвите, защото имотният пазар още не е излязъл от кризата.