Петима мъже са силно облъчени с радиация при инцидент с апаратура в град Стамболийски, съобщава БТА.

Случаят е от този вторник, когато работници на фирмата Гитава ООД е трябвало да презаредят гама - облъчвателната уредба с кобалт -60. Мъжете са направили грешка, като от уредбата са извадили не празна, а пълна касета.

Така в продължение на близо 5 минути те са били подложени на мощно гама лъчение. Мъжете са изследвани в Регионалната здравна инспекция в Пловдив, където е установено, че петимата пострадали са облъчени с повече от един сиверт. Това е прагова доза за възникване на ранни или по-късни остри радиационни увреждания.

Предварителната оценка на инцидента по международната скала ИНЕС е ниво 3 - сериозен инцидент, съобщават от  Агенцията по ядрено регулиране. 

Към този момент апаратурата е приведена в безопасно състояние. Назначена е
комисия за разследване на инцидента, а председателят на агенцията е издал заповед за спиране на дейността на фирмата Гитава, която има и издаден лиценз.

Гама облъчвателната техника има широко приложение в областта на селското стопанство, в хранителната промишленост и в здравеопазването. Обработени с гама-лъчи, например, семената на различни земеделски култури започват да се хранят повече, което покачва добивите с до 20%.

Това е причината с подобна техника да се третират семената на пшеницата, люцерната, царевицата, доматите, чушките, тютюна, както и на посадъчния материал при лозите и ягодите.

Повлияни в гама-облъчвателя продукти като картофи, лук, чесън, месо и риба могат да издържат по-дълго време, без да се развалят.

В облъчвателя могат да се стерилизират медицински инструменти и материали, като се счита, че гама-облъчването е 100% безвредно.